Poslanec Toufar: Jiná a lepší alternativa pro Česko než členství v EU není

06.10.2015 13:59

Ačkoliv má Lubomír Toufar (ČSSD) výhrady k přehlasování Česka při rozhodování o kvótách, nedomnívá se, že má význam podávat žalobu proti rozhodnutí. Naopak je přesvědčen, že je třeba zabránit tomu, aby se z přerozdělování uprchlíků nestal trvalý mechanismus, a přistoupit k řádné ochraně a kontrole hranic schengenského prostoru. Nastolit je třeba ale i řadu dalších opatření. Jakých? A před čím v souvislosti s uprchlickou krizí varuje? Nejen to zajímalo naši redakci.

Poslanec Toufar: Jiná a lepší alternativa pro Česko než členství v EU není
Foto: Redakce
Popisek: Ing.Lubomír Toufar (ČSSD)

Jak hodnotíte to, že Česká republika a další státy odmítající kvóty byly na jednání ministrů vnitra zemí EU přehlasovány?

Nelíbí se mi to, raději bych byl pro konsenzus a shodu všech členských států EU, ale bylo to rozhodnutí, které bylo v kompetenci Rady ministrů vnitra EU.

Slovensko proti rozhodnutí o kvótách podá žalobu. Měla by se podle vás ČR připojit? Nebo jaký by měl být podle vás nyní další postup vlády?

ČR by se k žalobě neměla připojit, protože si myslím, že není šance na úspěch. Dále by měla ČR postupovat tak, aby se z přerozdělování nestal trvalý mechanismus podle klíče, který byl zvolen na Radě ministrů vnitra EU a Evropské komise a řešily se změny azylové politiky, jak byly nastíněny na evropské radě den po jednání Rady EU.

Téměř všichni političtí představitelé se shodují, že kvóty problém s uprchlíky neřeší. Máte ale představu, jak uprchlickou krizi účinně řešit?

Mělo by dojít k řádné ochraně a kontrole hranic schengenského prostoru, zřízení hotspotů v Itálii a Řecku, k řádné registraci uprchlíků a vracení ekonomických migrantů, navýšení prostředků pro řešení migrační krize, uzavření readmisních dohod s dotčenými státy atd.

Hodně se hovoří o tom, že je třeba především stabilizovat situaci v místech, odkud uprchlíci utíkají. Jak by se podle vás mělo v tomto směru angažovat Česko? Měli bychom do zemí vyslat více vojáků? Poskytnout větší finanční či humanitární pomoc? Nebo jak?

Podle mého názoru v této záležitosti ČR dělá pozitivní skutky a poskytuje materiální pomoc. Vyslání našich vojáků nad současnou úroveň nepovažuji za dobré.

Jak podle hlasování o kvótách vás poznamená EU do budoucna? Objevují se i názory, že tímto momentem započal rozklad EU. Souhlasíte?

Byl bych rád, kdyby se z kvót nestal stabilní mechanismus a dále se rozdělovali uprchlíci konsenzem všech zúčastněných. Hodnoty EU jsou podle mého názoru pevné a nemyslím si, že by je neshoda všech států EU v jednom případě rozdělování kvót měla rozložit.

Zaznívají i názory, že za předpokladu, že se EU bude chovat takto, nemá smysl v ní setrvávat. Jak to vnímáte vy? Existují nějaké alternativy?

Jsem přesvědčen, že jiná a lepší alternativa pro Českou republiku než členství v EU není.

Nemůže současná situace nahrávat extremistům?

Současná situace může a nahrává extremistům, k čemuž bohužel přispívají politici z některých politických stran. Je třeba, aby politici z demokratických stran tomu úspěšně čelili a nenechali se zlákat lehce získanými politickými body v době vážné migrační krize.

Ničím neobvyklým nejsou v Česku ani názory, že za současným děním jsou USA, které umírají touhou zničit Evropu a touto cestou ji chtějí oslabit. Co vy na to?

Tento názor nesdílím.

Otázka na závěr, na čem vy sám jako poslanec aktuálně pracujete?

Kromě práce v kontrolním výboru, výboru pro evropské záležitosti a podvýboru pro migraci a azylovou politiku pomáhám v regionu získat sponzory na vydání knihy o významné personě blanenského regionu 18. století, panu Hugovi Františku Salma-Reifferscheidtovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…