Poslední smlouva padla. Může se začít zbrojit. Jaderně

21.02.2023 13:59

Ruský prezident Vladimir Putin dnes pronesl svůj projev k ruským poslancům i národu. Hovořil mimo jiné také o jaderných zbraních a oznámil, že Rusko odstoupí od dohody Nový START.

Poslední smlouva padla. Může se začít zbrojit. Jaderně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Odpal jaderné střely

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí
Dohodu Nový START podepsalo Rusko v roce 2010 s USA. Jde o smlouvu o omezení strategických jaderných zbraní, kterou podle Spojených států však Moskva už rok neplní. Smlouva přitom limituje počet jaderných zbraní, které obě země mohou vlastnit.

„Naše žádosti o inspekci jaderných zařízení USA a NATO zůstávají bez odezvy. Spojené státy se snaží rozbít architekturu mezinárodních vztahů a přetvářejí světový řád dle svých představ,“ řekl ve svém projevu ruský prezident. 

K výzvě vůči Rusku přišlo NATO již začátkem února. Tehdy chtělo, aby Rusko dodržovalo své závazky plynoucí z jaderné dohody Nový START, jež omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů. „Spojenci v NATO nadále považují účinnou kontrolu zbrojení za zásadní příspěvek ke svým bezpečnostním cílům. Nový START je i nadále v národním bezpečnostním zájmu všech států včetně spojenců v NATO,“ uvedla třicítka zemí.

Jak pak píší Novinky.cz s odvoláním na list The Financial Times, Putin také řekl, že by Rusko nemělo dovolit zemím NATO provádět inspekce ruského jaderného arzenálu. Obvinil také NATO, že pomáhá Ukrajině při útocích na ruské základny, kde je rozmístěna část ruských sil jaderného odstrašení. Podle Putina se vztahy zhoršily a je to zcela a jasně vina USA.

Jedná se o poslední smlouvu mezi oběma jadernými velmocemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No byli to USA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseblade , 21.02.2023 17:38:44
kdo začali kvůli svým agresivním zájmům odstupovat od uzavřených smluv, pokud vím tak odstoupili od smlouvy o nerozšiřování protiraketových systémů, odstoupili od smlouvy o omezení raket krátkého a středního doletu a smlouvy o otevřeném nebi která zajišťovala kontrolní přelety. Copak tím asi sledovali, nejspíš to, že si vybudují protiraketové systémy, nasázejí si kolem Ruska rakety krátkého a středního doletu a Ukrajinci ze sebe udělali užitečného idiota. Svět je kvůli USA na pokraji jaderné války, důvěra mezi jadernými velmocemi na nule, Rusko v téhle situaci nebude USA inspektorům ukazovat kde a kolik těch jaderných zbraní mají.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…