Pospíšil věří aspoň ve 12 procent v Praze, úspěch bude každý senátor

06.10.2018 18:27

Volební výsledek ve volbách do pražského zastupitelstva nad 12 procent by považoval předseda TOP 09 Jiří Pospíšil za solidní, nad 15 procent za úspěch. Zprávu přinesla ČTK.

Pospíšil věří aspoň ve 12 procent v Praze, úspěch bude každý senátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Pospíšil, který je lídrem společné pražské kandidátky se STAN a KDU-ČSL, to řekl novinářům po příchodu do štábu TOP 09 na Malé Straně. Strana neobhajuje žádné senátorské křeslo, zisk jakéhokoli senátorského postu bude podle něj tedy také úspěch. Z případného neúspěchu nebude vyvozovat pro sebe důsledky. Čas na to bude podle něj až po volbách do Evropského parlamentu.

Ty jsou podle Pospíšila doménou strany, v komunálních volbách v minulosti strana spoléhala spíše na partnery, na Starosty a nezávislé, výsledek tedy nechce přímo tipovat. Pospíšil omluvil neúčast čestného předsedy strany Karla Schwarzenberga, který se ze zdravotních důvodů na dnešní společné očekávání výsledků voleb nedostaví.

„Nebudu zapírat, že TOP 09 je menší strana, výsledek asi nebude mít tak silný jako jiné, větší parlamentní strany, jako je KDU-ČSL, která má samozřejmě více kandidátek, než jsme postavili my,“ uvedl. „Odhad je kolem pěti procent, ale my kandidujeme jen na některých místech. Já budu analyzovat konkrétní místa, proč jsme na některých místech uspěli, proč třeba neuspějeme, budu se ptát, zda to je dáno tím, že tam naši politici nedostatečně pracovali, nebo zda to je dáno celostátní situací TOP 09,“ řekl.

Uvedl, že podle předběžných výsledků zatím gratuluje k průběžnému dosaženému úspěchu lékaři Pavlu Dunglovi, který kandiduje do Senátu v obvodě Praha 8 v rámci koalice Spojené síly pro Prahu. „Senát je pro nás důležitý, protože to může být brzda, pojistka proti některým levicovým návrhům vlády a také brzda, kdyby náhodou se nějaká ústavní většina ve Sněmovně související s vládou rozhodla měnit ústavu nebo prosadit referendum, které by mohlo vést k vystoupení ČR z EU“.

Vedení TOP 09 se sejde v úterý a bude vyhodnocovat výsledky. „Jsem v čele strany deset měsíců. Myslím si, že by bylo nemoudré, aby ve chvíli, kdy nás za několik dní čeká nastartování kampaně pro evropské volby, aby strana řešila otázky spojené s vedením. Nezaznamenal jsem takový hlas ve straně,“ řekl. Po současných dvojích volbách a volbách evropských bude podle něj čas, aby strana vystavila vedení hodnocení.

TOP 09 má štáb ve Velkopřevorském paláci na Malé Straně, který patří řádu Maltézských rytířů. TOP 09 v Praze kandiduje společně se STAN a KDU-ČSL. Do případné koalice na magistrátu zástupci Spojených sil pro Prahu nechtějí jít s hnutím ANO.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…