Posuny v ČSSD: Hašek se dere dopředu, Dienstbiera strkají mimo

12.04.2013 7:56

Sociální demokracie je podle průzkumů veřejného mínění největším favoritem na vítěze nadcházejících voleb. Je tedy pravděpodobné, že ministři stínové vlády, kterou ČSSD brzy představí, opravdu po volbách zasednou ve Strakově akademii. Změny se očekávají na stínovém ministerstvu průmyslu, práce, ale hlavně na financích.

Posuny v ČSSD: Hašek se dere dopředu, Dienstbiera strkají mimo
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

Stínový ministr financí Jan Mládek si to svým výrokem o parazitujících živnostnících pěkně zavařil. Dá se tedy očekávat, že o prestižní post přijde. To se ale podle deníku MF Dnes sociální demokracii hodí, protože zároveň hledá "lepší" uplatnění pro místopředsedu strany Michala Haška, kterému už ministerstvo zemědělství nestačí.

Předseda strany Bohuslav Sobotka chce změny zveřejnit do konce dubna, nyní se s ministry schází k jednání. "Změny se budou týkat slabých míst. Nebudu komentovat jednotlivé ministry. Pokud jde o výroky Jana Mládka, sociální demokracie se za ně omluvila," řekl Sobotka.

Dvě křídla

Důležité nejsou při obsazování postů ani tak schopnosti, jak to, že o křesla soupeří dvě křídla kolem Sobotky a Haška. Mládkovo místo by tak mohl dostat právě hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. V této souvislosti zaznívá ještě jméno Jiřího Rusnoka. Prezident Miloš Zeman s ním prý ale počítá do rady ČNB, čemuž post ministra pravděpodobně nemůže konkurovat.

Změna se čeká i na průmyslu. Ostravský primátor Petr Kajnar uvedl, že na snahu dostat se do vlády rezignoval z 99 procent kvůli rodině. Adeptem na post ministra práce a sociálních věcí je zase poslanec Roman Sklenák.

Kam s Dienstbierem?

I když se podle MF Dnes předpokládá, že člověk pracuje ve stínové vládě, aby pak dostal opravdovou funkci jako odměnu, nemusí to vždy platit. Po sjezdu ČSSD se podle zdroje ze strany uskutečnila schůzka mezi Jiřím Dienstbierem a Bohuslavem Sobotkou. Sobotka na ní údajně Dienstbierovi sdělil, že ho asi za rok nedokáže do reálné vlády prosadit.

"Nabídl mu lídra ve volbách do europarlamentu," uvedl deníku zdroj. A Sobotka to nepopřel. "Část lidí v ČSSD říká, že by byl vhodným kandidátem do Evropského parlamentu," uvedl. Zatím tedy Dienstbier zůstává stínovým ministrem spravedlnosti, ale ve hře jsou i další možnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…