Potila krev za muslimské uprchlíky, ale pak je poznala zblízka a veřejně o tom promluvila

15.02.2018 12:33

Někdejší německá „prouprchlická“ aktivistka Rebecca Sommerová tak trochu připomíná hlavní postavu známého prvorepublikového filmu Obrácení Ferdyše Pištory. Změna jejího chování a postojů se však udála v opačném gardu.

Potila krev za muslimské uprchlíky, ale pak je poznala zblízka a veřejně o tom promluvila
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čekající na oběd

Film Obrácení Ferdyše Pištory byl natočen mj. podle scénáře spisovatele Karla Poláčka v roce 1931. Ve zkratce šlo ve filmu v hlavní roli s hereckým bardem Zdeňkem Štěpánkem o to, že Ferdyš se dostal po záchraně dvou dětí mocného bankéře do centra společenského dění. Byl za svůj hrdinský kousek oslavován svým okolím a mj. získal lépe placené zaměstnání. Se změnou svého společenského statusu však přišla i změna v jeho chování. Své okolí začal „týrat“ svým moralizovaním a kázáním.

Anketa

Kdyby Markéta Šichtařová kandidovala v příštích prezidentských volbách, volili byste ji?

hlasovalo: 7654 lidí

V případě Sommerové jde o proces přesně opačný. Sommerová patřila od začátku migrační krize k nejviditelnějším aktivistům, kteří německé veřejnosti kázali o nutnosti přijímat uprchlíky. V jejím případě nezůstalo jen u slov a vedle moralizování a kázání o nutnosti přijímat muslimské uprchlíky také sama přiložila „ruku k dílu“. Ještě před migrační krizí stála u založení několika proimigračních neziskovek a po otevření německých hranic na podzim 2015 působila jako lektorka německého jazyka v několika uprchlických centrech.

Její počáteční nadšení z „kulturního obohacení“ však postupně bralo zasvé. Euforii z příchodu stovek tisíc převážně muslimských migrantů vystřídaly pochybnosti a následně úplná změna postojů. Dnes Sommerová poskytuje rozhovory německým a zahraničním médiím a od adorování multikulturní ideologie a islámu přešla ke kritice obou ideologií. V jednom z rozhovorů si například stěžovala, že jí její muslimští žáci nadávali do „hloupých německých děvek“.

Nejenom tato zkušenost změnila naprosto její pohled a nyní se už její rétorika v mnohem neliší od politiků, které ještě sama před nedávnem označovala za islamofoby a krajní pravici. „Přistěhovalci z muslimských zemí se podílejí na vytváření paralelních společenosti. Pokud se Němci rychle neprobudí, tak bude s naší zemí zle a ovládne ji středověké myšlení,“ svěřila se médiím se svými obavami.

Jindy konstatovala, že „muslimové vycházejí z naprosto odlišných hodnot a ty naše západoevropské nehodlají přijímat“. „Na vlastní kůži jsme poznala, jak opovržlivě se mnozí z nich dívají na nás Evropany. Jejich integrace je téměř nemožná,“ uvedla Sommerová, která se mimo jiné angažovala i v boji za práva sexuálních menšin. Snaha pomáhat lidem v nouzi však aktivistku, i přes její procitnutí stran muslimských migrantů, úplně neopustila. Pouze se nyní zaměřila na pomoc pronásledovaným křesťanům a jezídům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…