Povolám armádu a zavřu hranice! hrozí Trump. Jde o proud uprchlíků

19.10.2018 17:22

Ochrana jižní hranice a migrace není skloňované téma jen v Evropě, americký prezident Donald Trump mimo jiné i díky němu vyhrál volby. Nyní to vypadá, že na hranicích Mexika a USA bude zase horko. Z Hondurasu se směrem k USA vydala karavana čítající až 4000 obyvatel této chudé země. A Donald Trump hrozí Mexiku, že pokud ji nezastaví, povolá armádu a uzavře hranice. O karavaně informovala televize NBC.

Povolám armádu a zavřu hranice! hrozí Trump. Jde o proud uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti politice Donalda Trumpa. Následoval pochod k velvyslanectví USA

Honduras je středoamerická země nacházející se mezi s Mexikem sousedící Guatemalou a Nikaraguí. Rozhodně se nejedná o tropický ráj na zemi, HDP na hlavu Hondurasu je ještě menší než například u Moldávie nebo Ukrajiny. Zemi sužují zločinecké gangy a nezaměstnanost. Podle stanice Telesur se karavana vydala na pochod z města San Pedro Sula již v sobotu. To čítala ještě „pouhých“ 1300 členů, později se rozrostla až na odhadované 4000. Důvod, který cestující Hondurané uvedli pro migraci do USA je nemožnost najít práci a vysoká kriminalita, kvůli které se rodiče obávají o osud svůj a svých dětí.

Anketa

Který prezident podle vás udělal pro naši zemi nejvíce?

hlasovalo: 17895 lidí

Vláda Donalda Trumpa je vývojem přinejmenším znepokojena. Znalci americké politiky si ještě vzpomínají na kontroverzi, kterou vyvolalo separování dětí migrantů od jejich rodičů, od kterého nakonec Donald Trump ustoupil. Vlna honduraských migrantů přitom obsahuje i početné množství rodin s dětmi, takže pokud by dorazila k hranicím USA, může se nepříjemná mediální aféra pro Trumpa opakovat. Donald Trump už také na Twitteru, jak je jeho zvykem, vyzval vlády Hondurasu, Guatemaly a Mexika, aby konaly. A nezapomenul si ani kopnout do Demokratů, kteří podle něj za situaci mohou.

„Sleduji Demokraty vedený (protože chtějí otevřené hranice a současné slabé zákony) nájezd na naši zemi z Guatemaly, Hondurasu a EL Salvadoru, jejichž představitelé dělají jen málo proto, aby tento dav obsahující mnoho zločinců zastavili, než dospěje do Mexika a pak do USA,“ napsal Trump na Twitter. Pak začal hrozit: „Kromě zastavení všech plateb těmto zemím, jež nemají skoro žádnou kontrolu nad svou populací, musím Mexiko co nejsilněji žádat, aby tento nápor migrantů zastavilo. Pokud toho nebude schopné, povolám armádu Spojených států a uzavřu jižní hranice.“ Pak ještě dodal: „Útok na USA na jižní hranici, do čehož se počítá i zločin a drogy, je pro mne jako pro prezidenta mnohem důležitější než obchod a USMCA (dohoda mezi Amerikou, Mexikem a Kanadou o volném obchodu). Doufejme, že Mexiko zastaví tento útok na své severní hranici. Všechno chyba Demokratů kvůli slabým zákonům,“ kopl si ještě Trump.

 

 

 

 

 

Mexiko již údajně poslalo 500 státních policistů na hranici s Guatemalou. Nicméně, tito policisté mají prý za úkol zklidnit protesty, které v mexickém státě Chiapa propukly v zájmu ohleduplného zacházení s migranty. Podle NBC je v Mexiku spolupráce s USA na ochraně hranic nepopulární a pomohla ke zvolení nového prezidenta André Manuela Lópeze Obradora. Ten uvedl, že až bude prvního prosince uveden do úřadu, vydá migrantům ze Střední Ameriky pracovní víza, aby mohli shánět zaměstnání v Mexiku.

Původní článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…