Praha může být několik dní bez proudu. Řešení je v nedohlednu

29.06.2013 22:00

Nedávný požár trafostanice v Kunraticích a následný masivní výpadek elektrického proudu v části Prahy vyvolal otázky, zda je hlavní město připraveno na případný black-out. Odpověď zní: ne. Chybějí totiž záložní zdroje, píše Týden.cz.

Praha může být několik dní bez proudu. Řešení je v nedohlednu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

Po požáru v Kunraticích se bez elektrického proudu ocitly desítky tisíc lidí. A hned druhý den došlo k požáru další trafostanice v Praze 8. Mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec upozorňuje, že v případě black-outu by proud nemusel jít až několik dní.

„Praha v případě black-outu nemá zdroje, jak by výpadek nahradila. Potřeba jsou čtyři záložní zdroje, vedení města a radnic městských částí dosud odmítalo na řešení spolupracovat kvůli odporu obyvatel, kteří nechtějí ve své blízkosti elektrárny,“ řekl Holubec.

Projekty existují, ale chybí vůle je realizovat

Existuje několik projektů na plynové zdroje, které dokážou elektřinu vyrábět, aniž by samy byly k síti připojeny. V současnosti je ke stavbě vytipováno jedno místo. „Máme vytipované jedno místo na kraji města, které je neobydlené. Alespoň jedno zařízení by hodně pomohlo, i když k dostatečnému zabezpečení jsou potřeba čtyři.“

Lidé se obávají hlavně případného hluku. To sice Holubec nevyloučil, dodal ale, že v provozu by zařízení byla jen zřídka. „Zařízení by byla v provozu jen výjimečně při velkých mrazech a v případě havárie, k normální výrobě elektřiny se nehodí, jsou příliš nákladná.“ Nyní je tak Praha při komplikacích závislá na dodávkách z celostátní sítě.

reklama

autor: lze

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…