Pranice o mariánský sloup. Vzduchem létala Panna Marie i Jan Hus. Smíření? Na ČT bylo veselo

31.01.2020 10:52

Má se na Staroměstské náměstí v Praze vrátit mariánský sloup? V Událostech, komentářích České televize se o to přeli pražský pirátský zastupitel Viktor Mahrik a předseda výboru pro kulturu a cestovní ruch a člen zastupitelstva hl. m. Prahy Jan Wolf (KDU-ČSL).

Pranice o mariánský sloup. Vzduchem létala Panna Marie i Jan Hus. Smíření? Na ČT bylo veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Wolf

Anketa

Závidíte Britům, že odcházejí z EU?

95%
hlasovalo: 34697 lidí
Původní mariánský sloup byl v Praze vztyčen po třicetileté válce jako poděkování Panně Marii, že Praha přestála útok seveřanů. Krátce po vyhlášení republiky však šel mariánský sloup k zemi, lidé ho tehdy vnímali jako symbol habsburské nadvlády nad českými zeměmi. V posledních letech se ale vedla debata, zda by nebylo záhodno sloup obnovit.

Myšlenka obnovy sloupu má své příznivce i odpůrce, ale teď se zdá, že přece jen obnoven bude. Jenže podle Piráta Mahrika to vůbec není dobrý nápad.

Tady jde o to, že ten sloup rozděluje ideologicky. Já tam vidím, že je na pozadí jakýsi náboženský spor, kdy lidé debatují o náboženské symbolice a dotýká se to jejich duchovního světa. Podle mého názoru je třeba na to brát ohled,“ zdůraznil Pirát s tím, že především čeští protestanti s obnovou památky nesouhlasí.

Wolf oponoval, že sloup byl postaven jako poděkování Panně Marii, že se podařilo uhájit Staré Město před švédským rabováním. Naproti tomu Hradčany vyrabovány byly a Švédové tehdy uloupili a dodnes drží ve svém vlastnictví slavné rudolfínské sbírky. Připomněl také, že mariánský sloup tvořil jakousi protiváhu pomníku mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí.

Mahrik kontroval, že by jistě stálo za to tuto rovnováhu obnovit, ale ne za situace, kdy to společnost rozděluje.  Mně by se třeba opravdu líbilo, kdyby tam byl pomník smíření. Ten mariánský sloup, to se jen vracíme zpátky, je to taková jednoduchá věc bez invence. Opravdu by se mi líbilo, kdyby tam byl moderní památník smíření mezi konfesemi,“ popsal svou představu Pirát.

Wolf se okamžitě ozval a připomněl, že o obnově mariánského sloupu už se vedlo několik debat a teď se většina zastupitelů rozhodla, že se sloup vrátí na místo, Piráti návrh sice nepodpořili, ale jinak pro něj zvedli ruku zástupci všech ostatních stran působících v zastupitelstvu hlavního města. „My nemůžeme po každém novém zastupitelstvu chtít, abychom o tom jednali vždy znovu. My musíme navazovat na to, co minulá zastupitelstva projednala a schválila,“ uzavřel své vystoupení Wolf. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…