Prase Miloš Zeman! Zásadní vyjádření ke konci Sobotky a jeho vlády

04.05.2017 14:08

Za to nejotřesnější v celé současné vládní krizi považuje komentátor Bohumil Pečinka televizní a rozhlasové debaty politologů a právníků, co teď udělá či má udělat prezident Miloš Zeman. Nejotřesnější jsou prý proto, že dělají z prezidenta všemocného supermana.

Prase Miloš Zeman! Zásadní vyjádření ke konci Sobotky a jeho vlády
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

„Všichni politici a většina ústavních právníků si nechala vnutit představu, že žijeme v absolutistické monarchii, kde hlava státu může téměř všechno,“ píše komentátor. Proto prý všichni vykládají, že teď je to na panu prezidentovi a že pan prezident narýsuje novou perspektivu.

„Ne, ne, ne,“ protestuje proti tomuto výkladu Bohumil Pečinka. Stačí si prý krátce přečíst příslušnou pasáž Ústavy, aby komentátor získal úplně jiný pohled.

Prezident podle něj musí demisi přijmout, a následně neprodleně pověřit představitele vítězné strany sestavením nové vlády. Jemu může pro jeho pokus o sestavení vlády dát dokonce časový limit. Potom dostane pověření k jednání předseda druhé nejsilnější strany a začne druhé kolo, pak v nejhorším případě ještě třetí. Nic víc udělat nemůže.

„Všechno nad rámec této zvyklosti je výsledkem síly, kterou Zeman, a v některým momentech i jeho předchůdci vnutili českým politikům,“ píše Pečinka.

Když prý sledoval renomované politologické a právní experty, jak se hrbí před autoritou prezidenta republiky, došla mu jedna věc: „Tihle lidé jsou schopni v jiné konstelaci zdůvodnit cokoli: od justičních vražd po prodávání lidí do otroctví, řečeno s nadsázkou,“ obává se.

V dnešním internetovém světě prý můžeme online sledovat, jak je politika dynamická, a jak se prosazuje síla. Lidé, kteří jinak hovoří o ochraně zákonnosti a zvedají prst před každým jejím ohrožením, si klidně nechají od silného prezidenta vnutit jeho výklad pravomocí.

„Chtělo by se jim říct: vy ustrašené duše, Zeman není středověký král, nic vám neudělá,“ píše komentátor.

Ze všech teorií a konstrukcí, které se za poslední dva dny objevily, pak Pečinka jako suverénně nejskandálnější vnímá tu, že prezident uvažuje o tom, že by odvolal jenom premiéra Sobotku a ostatní ministry ve funkcích ponechal. Včetně ministra financí Andreje Babiše, kvůli kterému Sobotka celou rošádu organizoval.

„Jestli s tímto Miloš Zeman skutečně vyjde, pak řekněme jasně a nedvojsmyslně: prezident republiky se k Ústavě chová jako prase a podobně by se veřejnost měla zachovat k němu,“ napsal komentátor.

V takovém případě by se podle něj měli poslanci a senátoři sejít a oficiálně proti prezidentovu kroku protestovat. „Namísto toho, aby žmoulali v ruce čepici a nahrbení do televizí opakovali mantru, že pan prezident nejlépe ví, jak krizi vyřešit,“ dodává Pečinka. Pokud by prý prezident takovýmto způsobem napadl českou Ústavu, byl by proti tomu podle něj dobrý jakýkoliv prostředek. Včetně demonstrací.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…