Před 40 lety byl ustaven Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných

23.04.2018 11:15

Před 40 lety, 24. dubna 1978, se sedmnáct představitelů tehdejšího disentu rozhodlo ustavit Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS). Úkolem nezávislé instituce bylo v duchu Charty 77 sledovat případy osob, které byly v komunistickém Československu trestně stíhány nebo vězněny za projevy svého přesvědčení, nebo se staly oběťmi policejní či justiční svévole.

Před 40 lety byl ustaven Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Na přípravě vzniku VONS se podíleli opoziční aktivisté Petr Uhl, Otta Bednářová, Václav Benda a další. Výbor o svých zjištěních vydával takzvaná Sdělení, která zasílal státním orgánům i do svobodného světa, kde je zveřejňovala média. Postiženým lidem a jejich rodinám poskytoval morální, právní a materiální pomoc. V roce 1979 se VONS stal členem Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH).

Členové VONS museli sami čelit perzekuci komunistických úřadů. V roce 1979 bylo šest jeho členů (Petr Uhl, Václav Benda, Václav Havel, Jiří Dienstbier, Otta Bednářová a Dana Němcová) odsouzeno za své aktivity ve výboru k trestům od dvou do pěti let vězení. Vězněni byli i další členové VONS, připomíná ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…