Předčasné volby! Fiala si musí znovu říct o hlasy, burcuje mladý politik

04.09.2023 22:58 | Monitoring

Předseda strany Svobodných v Moravskoslezském kraji a předseda spolku Odchod.EU Matěj Gregor se v pořadu Aby bylo jasno kriticky vyjádřil k tomu, že na poradě českých diplomatů hovořil ukrajinský ministr zahraničí. Opřel se také do vlády premiéra Petra Fialy (ODS) za neuvěřitelné lhaní, stejně tak lidem otevřeně lže podle něj prezident Petr Pavel.

Předčasné volby! Fiala si musí znovu říct o hlasy, burcuje mladý politik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Odchod.eu, Matěj Gregor

Spolek Odchod.EU žádá demisi Fialovy vlády a vypsání předčasných voleb. Gregor upřesnil, co spolek vládnímu kabinetu vytýká: „Začal bych lidskou rovinou, a to je to neuvěřitelné lhaní a porušení slibů. Konkrétně koalice SPOLU porušila své předvolební sliby v tolika rovinách, že mi to přijde jako absolutní podvod na voliče, což koneckonců vidíme i v tom veřejném mínění, podpora je tak malá, že už i její vlastní voliči musejí vládě nevěřit, protože je zklamala.

Druhá věc je naprostá servilita vůči Evropské unii – chce zakázat spalovací motory, přemýšlí o přijetí eura, zvýšila rozpočet na předsednictví v EU, podporuje emisní povolenky. Zájmy Evropské unie jsou pro ni víc než zájmy České republiky.

Třetím bodem je naprostá nekonzistentnost té vlády, provázejí nás vládní kauzy, hádají se o ministry,“ dal za příklad Matěj Gregor s tím, že vláda by si o své hlasy měla říci znova.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29567 lidí
Gregor v rozhovoru také vyjádřil názor, že mladí lidé nechtějí mít nic společného s komunistickou stranou. V tomto kontextu prozradil, jak se dívá na to, že jako prezidenta si mnoho mladých lidí zvolilo Petra Pavla, bývalého předsedu základní organizace KSČ. Naznačil, že se v podstatě nechali zmanipulovat proti Babišovi. „Já jsem z toho byl v takové dočasné depresi v těch prezidentských volbách. Myslím, že tohle je naprosto český fenomén, o kterém se jednou bude psát v nějakých sociologických knížkách, a to je Antibabiš. To je něco, co jsem ve světě ještě nikdy neviděl. Myslím si, že ani kampaň proti Donaldu Trumpovi nemá takové výsledky jako Antibabiš. Dlouhé roky za podpory médií, veřejnoprávních médií a za podpory politiků tehdejší opozice a dnešní vlády se vypěstovala taková nenávist vůči osobě Andreje Babiše, že se obávám, že proti Babišovi by v přímé volbě zvítězil možná Mickey Mouse,“ uvedl Gregor v pořadu Aby bylo jasno.

„To množství času té mediální pozornosti, které bylo Babišovým kauzám věnováno, bylo tak obrovské, že naprosto, nechci říct zblblo, ale zahltilo prostor v těch lidech, kteří neřešili žádná důležitá témata. Neřešili, jaký je ten prezident člověk, co dělal za minulého režimu, oni viděli pouze Andreje Babiše, ve veřejném prostoru nebyla žádná férová diskuse, tam se jelo čistě proti Andreji Babišovi. Dopadlo to opět tak, že mladí lidé cítili opět tu velkou potřebu jít zvolit kohokoli proti Andreji Babišovi, nechali se navést na Antibabiš vlnu,“ dodal k prezidentským volbám Gregor.

Velmi kriticky se pozastavil i u zahraniční politiky, konkrétně pak u diplomatické schůzky s prezidentem Petrem Pavlem a ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), které se účastnil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, kde se ladila naše budoucí zahraniční politika. „Nesouhlasím s tím. Na jedné straně je to neetické k voličům, volíme si české ministry, volíme si českou vládu a nesouhlasím s tím, tahle přílišná vazba na ukrajinské představitele mi přijde až děsivá. Je to srovnatelné s tím, že se Jiří Pospíšil byl radit na ukrajinské ambasádě o tom, kdo může koncertovat v Praze, je to naprosto nevhodné,“ konstatoval Gregor.

„Napadá mě, co tím může vláda sledovat. Slyšeli jsme sliby o tom, jak se nám podpora Ukrajiny začne vracet ve formě nejrůznějších příležitostí, ale z ukrajinské strany to prozatím nevypadá, že by v české politice byli přívětiví, ale naopak, že podporu od České republiky využili jako hozenou rukavici k tomu, aby ukrajinská ambasáda zasahovala do zahraniční politiky. To se mi rozhodně nelíbí,“ dodal Gregor k vystoupení ukrajinského velvyslance na poradě českých velvyslanců v Černínském paláci.

S velvyslanci hovořil také prezident Petr Pavel, který se naprosto jednoznačně vyjádřil pro vstup Ukrajiny do EU a do NATO. Gregor to označil za obrovský populismus: „Petr Pavel jakožto bývalý vysoký funkcionář v NATO musí vědět, že vstup Ukrajiny do NATO je něco naprosto nereálného, nesplnitelného a nikdy to neprojde, ta stejná věc platí u Evropské unie. Myslím, že Petr Pavel se opět snaží naladit na ty populistické body, aby si udržoval popularitu, a spoléhá na to, že občané nevědí, jak fungují struktury NATO a EU zevnitř, a budou mu věřit, že je to reálné. Je to naprostá hloupost, vedlo by to k eskalaci toho konfliktu směrem ke vstupu k NATO a k ekonomické destabilizaci směrem ke vstupu do Evropské unie. Petr Pavel to dobře ví a nevím, proč má potřebu i po volební kampani lidem otevřeně lhát,“ doplnil Matěj Gregor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ZNAM MNOHO MLADÝCH , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRoza , 05.09.2023 8:09:16
I STŘEDNĚ STARÝCH---- LIDÍ možných voličů ..... ... KTEŘÍ pravidelně poslouchají názory.. náměty i řešení ------současné situace ..... v naší země i ve světě .... ... pani Kateřiny .. Konečné ..a ti by jí zcela určitě volili ---- do vyšších funkcí .....

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…