Překvapení ze SPOLU: Vondra zaslal odvážnou odpověď. Může mít dohru

13.05.2024 10:51 | Monitoring

Jaké jsou v EU hrozby pro svobodu projevu? Bude zastavení cenzury vaší prioritou? A musí se bojovat proti dezinformacím? Tyto otázky položila stranám, které kandidují v letošních eurovolbách, Společnost pro obranu svobody projevu. Odpovědělo jich sedm a k boji za svobodu slova se přihlásily. V detailech se ale strany liší. Například u STAČILO! byl detailně popsán mechanismus, jakým je možné boj s dezinformacemi zneužít. U SPOLU se zase za celou koalici vyjádřil sám Saša Vondra, ačkoliv postoje ostatních kandidátů budou zřejmě jiné.

Překvapení ze SPOLU: Vondra zaslal odvážnou odpověď. Může mít dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Nadcházející volby do europarlamentu se točí okolo řady témat. Od ekonomických přes energetická až po společenská. Do těch spadá i otázka svobody slova, která je vzhledem k tomu, jakou snahu vyvíjí Evropská unie v tom, aby ji společnosti provozující sociální média poslouchaly, vysoce aktuální. A právě tomuto tématu se věnuje Společnost pro obranu svobody projevu. Ta zaslala stranám a subjektům kandidujícím ve volbách do Evropského parlamentu dotazy ohledně jejich postoje ke klíčovým otázkám, které budou nepochybně v europarlamentu aktuální.

Jednak otázku: „Jaké jsou podle vás nejvážnější hrozby pro svobodu projevu a pluralitní demokracii v EU?“ Potom konkrétnější: „Bude zastavení cenzury a podpora názorové diverzity mezi vašimi prioritami? Pokud ano, jaké konkrétní kroky vašich zástupců v EP lze čekat?“ A na závěr: „Jsou dezinformace v EU významným problémem? Budete usilovat o nějakou legislativní úpravu, příp. jakou?“ Na tyto otázky ani po urgenci dle SOSP neodpověděl nikdo od Pirátů, STAN ani ze Sociální demokracie.

Z ANO přišla odpověd, že ochrana svobody slova je pro hnutí klíčová nejen na domácí půdě, ale také v celé EU. „Bohužel se v současné době stále častěji ve společnosti setkáváme s nálepkováním těch, kteří mají odlišný názor a jsou označováni za ‚dezinformátory‘. Tento přístup pak vede nejen k prohlubování příkopů ve společnosti, ale také k vyřazení některých skupin obyvatel z veřejné diskuse. Současným největším problémem, se kterým se na toto téma potýkáme, je vylučování odlišných názorů ze společnosti skrze nálepkování, což není boj s dezinformacemi, ale prostá cenzura,“ uvedlo hnutí. Garantem této problematiky je u něho europoslanec Ondřej Knotek, který mandát obhajuje.

V obraně svobody slova prý hodlá hnutí pokračovat. „Heslo EU zní Jednotná v rozmanitosti a tato rozmanitost by se měla vztahovat i na podporu nebát se vyjádřit různé názory. V EP tak budeme dbát na dodržování názorové diskuse a bránit právo na odlišný názor i při schvalování evropských legislativ,“ říká.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

v případě schválení nějakého orgánu pro boj s dezinformacemi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepink panter , 13.05.2024 11:24:30
mě zajímá v případě Vondry, jak dlouhá je promlčecí doba zločinů dezinformace vzhledem k jeho "Ruskému dopisu" který zveřejnil v televizi.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…