Premiér Babiš by měl dnes jednat o vládě s předsedou KSČM Filipem

19.06.2018 6:52

Dohodu o toleranci kabinetu ze strany KSČM či aktuální spor o nominaci Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministra zahraničí by mohli na své dnešní plánované schůzce probírat premiér Andrej Babiš (ANO) s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Užší vedení komunistů v závěru minulého týdne schválilo podmínky, za kterých by o toleranci vlády ANO a ČSSD měla strana uvažovat, definitivní rozhodnutí by mělo padnout příští víkend.

Premiér Babiš by měl dnes jednat o vládě s předsedou KSČM Filipem
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš během tiskové konference.

KSČM je podle stranického usnesení ochotna zvážit toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD, pokud programové prohlášení kabinetu bude obsahovat sedm základních programových požadavků. Kabinet by měl podle nich například prosadit předpis o obecném referendu, zvyšovat minimální mzdu, zdanit církevní restituce či chránit české přírodní bohatství.

O víkendu se Filip kategoricky vymezil proti nominaci sociální demokracie, když uvedl, že komunisté vládu s Pochem tolerovat nebudou. Protože k europoslanci má závažné výhrady i prezident Miloš Zeman, Babiš v sobotu oznámil, že Pocheho nenavrhne ministrem jmenovat. ČSSD však na jeho jménu trvá a její zástupci nevylučují to, že by spor mohl znamenat, že socialisté navzdory výsledku stranického referenda koalici s ANO nevytvoří.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…