Premiéři Visegrádu před summitem EU k imigrantům spojili síly a vydali prohlášení

23.09.2015 22:45

Po úterním rozkolu kvůli kvótám na uprchlíky dnes premiéři zemí visegrádské skupiny (V4) demonstrovali jednotu středoevropského bloku. Po krátké schůzce před mimořádným summitem EU k migraci vydali společné prohlášení, ve kterém mimo jiné zdůraznili potřebu efektivní kontroly a ochrany vnějších hranic EU, rychlého schválení seznamu takzvaných bezpečných zemí, jejichž občané nebudou mít nárok na azyl, a aktivnější účasti na řešení konfliktů v Libyi, v Sýrii a obecně na Blízkém východě.

Premiéři Visegrádu před summitem EU k imigrantům spojili síly a vydali prohlášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Mezi další priority řešení uprchlické krize země V4 zařadily zefektivnění procedur vracení uprchlíků bez práva na azyl, zavedení funkčních kontrolních středisek na vnějších hranicích a efektivnější pomoc zemím původu či tranzitním státům s cílem bojovat proti základním příčinám migrace.

Polsko v úterý na rozdíl od ostatních zemí visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) hlasovalo pro mimořádné rozdělení 120.000 žadatelů o azyl, kteří se nyní nacházejí v Itálii a Řecku, mezi migrací méně zasažené země unie.

Náhlá změna polského postoje vyvolala ve čtvrtek překvapení a ostré reakce. Český ministr vnitra Milan Chovanec v úterý poznamenal, že postoji Varšavy nerozumí a že to pro ten den znamenalo "krátkodobý konec Visegrádu".

Polská ministryně vnitra Teresa Piotrkowská vysvětlovala změnu stanoviska tím, že pro ni byla důležitější solidarita s migranty a s Evropou. Polsko přitom kvóty dlouhodobě také odmítalo.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky má další spolupráce v rámci Visegrádské skupiny smysl, přestože v některých případech se stanoviska členských zemí liší. "Skupina V4 v minulosti opakovaně ukázala, že je akceschopná, že je schopna prosadit své názory a závěry," uvedl dnes při příchodu na summit.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…