Prezident Zeman se postavil za Jaromíra Jágra: Zeptal bych se těch internetových blbečků, co v životě dokázali. Pak vyprávěl vtip o Babišovi, popravišti a gulagu

05.05.2019 12:36

Prezident Miloš Zeman se zúčastnil živého rozhovoru Blesku.cz. Mimo jiné se vyjádřil k aktivistce Gretě Thunbergové, kterou nazval hysterkou, hovořil také o hokejistovi Jaromíru Jágrovi i o cestě do Číny. A samozřejmě nechyběla ani anekdota, tentokrát o gulagu.

Prezident Zeman se postavil za Jaromíra Jágra: Zeptal bych se těch internetových blbečků, co v životě dokázali. Pak vyprávěl vtip o Babišovi, popravišti a gulagu
Foto: Printscreen z vysílání
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve vysílání Blesk.cz

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že hotel měl právo odmítnout klienty z Ruska, protože neodsoudili anexi Krymu?

hlasovalo: 23666 lidí

První otázka nové moderátorky Very Renovici směřovala ke změnám ve vládě Andreje Babiše (ANO). Konkrétně k demisi ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO). 

„Jmenoval jsem asi 25 soudců, seděl jsem pak s panem Kněžínkem a on mi vůbec neřekl, že podal demisi. Takže jsem se nemohl ani zeptat, proč odchází. Když mi to neřekl, nemohl jsem ho ani kontaktovat. Nejsem věštec. Marie Benešová je v tomto případě dobrá volba, protože je to bývalá ministryně spravedlnosti, bývalá nejvyšší státní zástupkyně, nikoho se nelekne, ani mě ne. Ona dokáže své názory obhájit a třeba i mě přesvědčit. Myslím, že je to nejlepší volba, jaká se na tomto místě mohla vyskytnout,“ řekl ke změnám na resortu spravedlnosti. 

„Když se na té demonstraci objevovali lidé jako Mirek Topolánek nebo Bohuslav Sobotka, kteří byli premiéry svých vlád a mohli s tou justicí něco udělat, tak je komické, pokud demonstrují za reformy justice,“ podotkl k protestům proti změně na Ministerstvu spravedlnosti. 

A co načasování té výměny? „Musela byste znát pravidla státního zastupitelství. Pan zástupce Šaroch teď buď podá, nebo nepodá obžalobu. Do toho Marie Benešová nemá co mluvit. Pokud podá obžalobu, půjde to před soud a ten ho buď osvobodí, nebo odsoudí. A pokud jej odsoudí, tak má pan premiér stále ještě možnost odvolat se,“ sdělil k otázce, že se schyluje k obžalobě Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapího hnízda a že výměna ministrů nebyla optimálně načasovaná.

Babiš neustále tvrdí, že je v kauze nevinný. Co mu na to říká prezident? „Andreji, popraviště jsou poseta mrtvolami těch, co nic neudělali. Zpochybňuji tedy to, že nevinný člověk je automaticky zproštěn viny,“ řekl Zeman a následně vyprávěl anekdotu. „Do gulagu přijde nový vězeň. Spoluvězni se ho ptají: Za co tady seš? Vězeň říká: Za nic. – A kolik jsi dostal? – Pět let. – Nekecej, za nic se dává deset let... – Jestliže tedy Andrej Babiš nic neudělal, podle gulagu by dostal 10 let,“ podotkl Zeman. „A to mu také hrozí,“ zmínila moderátorka.

„Andreje Babiše považuji za energického a schopného a velmi by mě mrzelo, kdyby složil zbraně. Ale kdyby se tak stalo, nechci do toho hnutí ANO mluvit, ale myslím, že by jeho funkci měl zastat někdo z funkcionářů hnutí,“ řekl dále Zeman s tím, že sice považuje nového ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (o němž se spekuluje jako o případném náhradníkovi premiéra) za velice schopného, ale ten není funkcionářem hnutí. „Alena Schillerová je členkou hnutí ANO, a pokud bychom měli první ženu premiérkou, tak bychom se alespoň zbavili výčitek, že jsou ve vládě jen muži,“ dodal k dalšímu jménu, o němž se hovoří. 

Společnost rozděluje názor, ne člověk

Své pak Zeman řekl také k bankám a bankéřům. „Nezapomeňte, že to byli oni, kdo vyvolali hypoteční krizi. Pojďme to ale vzít postupně. Pokud se týká daně pro operátory, tak tam bych byl mírně pro. A to z toho důvodu, že když si vezmu jejich ziskovou marží a srovnám ji se ziskovou marží v Evropě, tak inkasují nadprůměrný zisk, aniž by se o to jakkoliv přičinili. Pokud jde o energetiku, tam bych silně váhal, neboť bych se obával, že dojde ke zdražení,“ uvedl. „Bankéř je člověk, který vám půjčí deštník, když se zavážete, že nebude pršet,“ dodal.

„Společnost rozděluje názor, ne člověk. Když máte názor pro migraci, přidáváte se k určité skupině lidí. Milovníci koček, milovníci psů je také odlišná skupina, která rozděluje společnost. Nechme těch hloupostí a přestaňme hovořit o rozdělování společnosti,“ zmínil Zeman k paušalizaci, že například kvůli sektorové dani dochází k rozdělování společnosti.

CELÝ POŘAD ZDE

Banky by se měly podle jeho názoru snažit úměrně zvýšit úrokové sazby u svých vkladů. A mělo by také docházet k motivaci, aby střadatelé začali šetřit. 

Čína a čínské investice

Další otázka směřovala k Zemanově cestě do Číny a k čínským investicím. „Ukázalo se, že společnost, která měla investice v Česku realizovat – CEFC – v Číně zkrachovala, respektive se dostala dluhů. To je stejné, jako když vám řemeslník slíbí, že vám obloží koupelnu, ale pak si zlomí nohu a zůstane na vozíku. Podstatné je, že se podařil majstrštyk, našla se schopnější společnost, CITIC, takže tato společnost začala investovat,“ sdělil. 

„Stojím na jejich straně v kauze Huawei bez ohledu na to, jestli se jiné čínské investice zrealizují. A to z důvodu českých, nikoliv čínských národních zájmů. Jestliže tady máte firmu, která je na špičce sítí 5G a jestli tato firma nabízí o něco nižší cenu, tak to znamená, že chcete-li digitalizovat naši ekonomiku, vyberete si firmu s nižší cenou a rychlejší dodávku. Ti, kdo proti Huawei útočí, dělají České republice špatnou službu,“ poznamenal Zeman.

„V blízké budoucnosti pojedu do Kraje Vysočina. Kraje jsem projel několikrát, ne jednou, takže teď hlavně jezdím, abych poděkoval. To už není taková ta akce, kdy tam člověk přijede a setká se s červenými kartami, protože já děkuji lidem za to, že mi dali svůj hlas. A nikdo nemůže tvrdit, že jezdím pro to, aby mi lidé dali svůj hlas, neboť mé volební období je poslední,“ sdělil Zeman, jenž se chystá také do Maďarska.

Internetoví blbečci a hokejista Jágr

Následně se Zeman ještě vrátil k cestě do Číny, kdy součástí prezidentské delegace byl i hokejista Jaromír Jágr, který byl podroben následně poměrně výrazné kritice. „Vzhledem k tomu, že tady máme určité procento internetových blbečků, kteří rádi exhibují na sociálních sítích, tak bych se jich na jeho místě zeptal, co v životě dokázali, že nadávají. Možná, že jsou zakomplexovaní, protože jsou neúspěšní. A pak bych jim řekl, že hokejová legenda Wayne Gretzky navštívil Čínu rovněž, a Američané a Kanaďani, protože jsou inteligentnější než naši internetoví blbečci, ho tak nekritizovali,“ poznamenal Zeman, jenž přislíbil, že Jágra za jeho úspěchy vyznamená 28. října vyšším vyznamenáním, než má. Ten totiž již získal vyznamenání z rukou prezidenta Václava Klause, a to Medaili Za zásluhy. Zeman také přislíbil vyznamenání generála Bočka.

Část pořadu patřila 15. výročí vstupu do Evropské unie a nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu. „Na Letné jsme volali po svobodných volbách. A teď k nim až 80 procent lidí nechodí, například v případě Senátu. Takže jsme takoví trošku pokrytci,“ zmínil Zeman, jenž zopakoval, že k volbám půjde, neboť přislíbil svůj hlas ČSSD. 

„Myslím si, že dvojí kvalita potravin a boj proti tomuto nešvaru je hezkou součástí evropského programu. Pokud jde o kandidáty, tak jsem trochu znal paní Sehnalovou, což je dcera bývalé poslankyně Sehnalové, pana Poce neznám,“ sdělil na otázku programu ČSSD a lidí v čele kandidátky. „Člověk chce jíst kvalitní potraviny. Navíc člověka rozčiluje, když na západ od nás jsou párky chutnější. Láska prochází žaludkem, nikoliv pouze peněženkou a z tohoto důvodu ano, dvojí kvalita potravin je důležitá,“ dodal.

Následně Zeman poukázal na zvýšení pravomocí Evropské rady „I Jean-Claude Juncker je jenom úředník,“ poznamenal Zeman s tím, že to kdysi Junckerovi řekl a ten ho políbil. 

Týrání zvířat

V otázce množíren a týrání zvířat by Zeman byl pro zpřísnění trestních sazeb v těchto případech. „S potěšením bych takový zákon podepsal,“ sdělil. Závěrem pořadu se věnoval otázkám čtenářů, mimo jiné o svém zdravotním stavu, kdy se mu dle jeho slov zlepšily hladiny cukrovky. 

Další dotaz směřoval k tomu, proč Zeman již nedává svůj plat nadačnímu fondu a zda si za peníze koupil pozemek v Lánech. „Česku by se mělo říkat země závisti. Pozemek jsem si koupil z celoživotních úspor a stál mě 2,5 milionu korun. Co se týče příspěvku nadačnímu fondu, s koncem mandátu jsme zapomněli na znovuobnovení fondu, což nyní napravíme,“ dodal.

A co zdanění církevních restitucí? „Panu kardinálovi jsem již před podpisem zákona říkal své důvody,“ sdělil. „Kdybych byl prostým knězem, nebyl bych pro církevní restituce – ale jsem arcibiskup pražský,“ citoval pak také Duku.

Závěrem se pak Zeman vyjádřil k aktivistce ze Švédska Gretě Thunbergové. „Myslím si o ní, že je to hysterka. Ulicemi našich měst pak procházejí středoškoláci, kteří o klimatické změně zase až tak moc nevědí. Mě toto téma zaujalo a vím, kolik toho musíte přečíst a s kolika lidmi musíte diskutovat, abyste problematiku pochopili,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…