Přijmout migranty, nebo pokuta? A dost! Fico u Orbána volal po svolání V4

16.01.2024 22:28 | Monitoring

Slovensko a Maďarsko odmítají migrační pakt EU i zrušení práva veta členských států evropského bloku, uvedl slovenský premiér Robert Fico po dnešním jednání se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem v Budapešti. V projevu k novinářům na společné tiskové konferenci Orbán dodal, že pro obě země je důležitá suverenita, uvádí portál Topky.sk.

Přijmout migranty, nebo pokuta? A dost! Fico u Orbána volal po svolání V4
Foto: ČT24
Popisek: Viktor Orbán a Robert Fico

„Odmítáme podobu migračního paktu, že bude někdo přikazovat, že buď přijmeme migranty, nebo zaplatíme pokutu,“ řekl Fico. Dodal, že státy by měly mít možnost samy rozhodovat o formě pomoci týkající se uprchlíků. Státy EU a europoslanci se v prosinci po letech jednání dohodli na pravidlech, která mají zefektivnit vyřizování žádostí o azyl a vracení odmítnutých žadatelů a také posílit odpovědnost všech zemí za řízení migrace v Unii.

Fico rovněž prohlásil, že bude tlačit na českého premiéra Petra Fialu, aby co nejrychleji svolal jednání premiérů Visegrádské skupiny (V4), uvedl server Topky.sk.

Vlády v Bratislavě a Budapešti mají stejné názory na mnoho otázek včetně Ukrajiny a odmítnutí migračního paktu EU, pokračoval předseda slovenského kabinetu.

„Pro obě země je důležitá suverenita. Ze strany Maďarska nemáme radost z iniciativ z Bruselu o vytvoření superstátu a vůbec nemáme radost z iniciativ, které chtějí legitimizovat nelegální migraci,“ řekl Orbán. Vyjádřil vděk Slovensku za to, že dlouhodobě vysílá své policisty na jih Maďarska k ochraně jeho vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob.

 

 

Fico bude vyvíjet tlak na Fialu, aby co nejrychleji svolal jednání premiérů Visegrádské skupiny (Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Polsko). „Považuji za velkou tragédii, že V4 byla záměrně znefunkčněna,“ řekl Fico. Bratislava a Budapešť podle něj odmítají zrušení práva veta členských států v rozhodnutích v institucích EU, která vyžadují jednomyslnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…