Primátor Chomutova: Radnice je maximálně otevřená a transparentní

24.01.2014 12:03

Na konci roku vznikla v Chomutově občanská iniciativa s názvem Nechceme žít v Palermu. Do jaké míry je podle primátora kritika opodstatněná? S Janem Marešem (ČSSD) jsme se ohlédli nejen za uplynulým rokem, ale svěřil se nám také se svými plány pro letošní rok a hovořili jsme také o bezpečnostní situaci ve městě a opatřeních ke zlepšení situace s nepřizpůsobivými.

Primátor Chomutova: Radnice je maximálně otevřená a transparentní
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Pane primátore, můžete stručně charakterizovat uplynulý rok? Je něco, co vás překvapilo?

Především mě těší, že se nám daří naplňovat programové prohlášení, což znamená, že opravdu plníme, co jsme občanům na začátku našeho působení na radnici slíbili. Mile mě překvapují pozitivní reakce veřejnosti na dění ve městě. Ať už to je třeba na vánoční trhy, chomutovské Rodinné zápolení nebo návštěvnost nových areálů na Zadních Vinohradech, včetně republikové prestiže našeho nového kina. Lze sem zařadit také pochvalu na nový areál po bývalé ploché dráze. Velkou radost mi dělá i to, co vše dokážou s dětmi vymyslet a realizovat v našich mateřských a základních školách, a jak jsou velmi aktivní občanská sdružení, kulturní a sportovní spolky. Pro někoho jsou to samozřejmé věci, ale potěší, když si lidé uvědomí, že se něco daří.

S jakým rozpočtem bude město hospodařit v letošním roce a jaké hlavní investice plánujete?

Jestli jsem na něco opravdu pyšný, tak je to skutečnost, že Chomutov dlouhodobě hospodaří s vyrovnaným rozpočtem, nezvyšuje zadluženost města, má dostatečné zdroje na svůj další rozvoj a splátky závazků vyplývající z předfinancování integrovaných plánů rozvoje města. Chomutov bude v roce 2014 hospodařit s rozpočtem 1,3 miliardy korun. Je to jistě velmi vysoké číslo, ale rozpočítáme-li ho na obyvatele města a den, tak to je necelých 70 korun, tedy sotva hodnota jednoho oběda. Z toho je 330 milionů plánováno na splacení revolvingového úvěru, do rozvoje města plánujeme vynaložit 235 milionů v investicích, které chceme podpořit různými dotačními tituly. Největší část rozpočtu zajistí provoz města, tedy dopravu, bezpečnost, údržbu města, kulturní a sociální služby, školství, provoz magistrátu, doplatky za občany na různé služby, zejména za komunální odpad  a mnohé další výdaje. Mimo to rozpočet města i štědře pamatuje na podporu volnočasových aktivit.

Velké investice letos poputují zejména do revitalizace sídlišť, kde chceme pokračovat ve zkvalitňování života našich občanů a kam patří také rozšiřování městského kamerového a dohlížecího systému pro zvýšení bezpečnosti občanů, další výdaje budou zaměřeny na zateplování tří základních škol, obnovu městských parků či budování dětských hřišť, parkovišť nebo velké opravy komunikací ve městě.

Na konci roku vznikla v Chomutově občanská iniciativa s názvem Nechceme žít v Palermu. Mluvčí této skupiny tvrdí, že obyvatelům města dochází trpělivost s komunálními politiky, kteří jsou podle mínění iniciativy propojeni s korupčním prostředím a mafiánskými praktikami místních podnikatelů. Radnice ale jejich kroky přičítá spíše začínající předvolební kampani. Domníváte se tak, že radnice v tomto směru nemá k občanům žádné resty a je tak maximálně otevřená a transparentní?

Se zástupci této občanské iniciativy jsem se osobně sešel a moje nabídka na společná jednání k záležitostem, jež považují za problematické, byla odmítnuta. Podle několika veřejných vystoupení mluvčích iniciativy se potvrdilo, že nemají zájem na věcném a konstruktivním řešení, ale opravdu vše naznačuje, že se jen snaží vykonstruovat kauzy v rámci předvolební kampaně.

Chomutovská radnice je maximálně otevřená a transparentní. Výběrová řízení zadává podle platných zákonných norem, vše je zveřejněné na profilu zadavatele. Se všemi občany, kteří mají zájem, otevřeně komunikujeme a spolupracujeme. Myslím, že v této oblasti opravdu žádné resty nemáme.

Častější kontroly, sledování pohybu nepřizpůsobivých osob a zvýšený dohled kamerového systému. To jsou opatření, která radnice přijala ke zvýšení pocitu bezpečí občanů z Blatenské ulice a okolí, již se obrátili na radnici se svým podnětem. Setkala se s účinkem? A jak byste celkově hodnotil bezpečnost ve městě? Neobáváte se eskalace problémů?

To nejsou všechna opatření. Při městské policii vznikla pracovní skupina, v níž jsou zastoupeni nejen strážníci a zastupitelé, ale i občané města. Zde se projednávají konkrétní podněty, aby mohla městská policie rychle reagovat na aktuální situaci kdekoli ve městě. Zároveň v letošním roce chceme kamerový systém doplnit o dalších 44 nových kamer, celkem jich bude 77. Dlouhodobě městská policie zaměstnává jako asistenty civilní pracovníky, kteří pomáhají s dohledem nad veřejným pořádkem v Chomutově. Tuto dobrou praxi od nás například přebírají i jiná města.

Jak se vy osobně stavíte k návrhu zákonů, mezi jehož hlavní iniciátory patří senátor ODS Jaroslav Zeman a senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava, kteří spolupracují s exposlankyní ODS Ivanou Řápkovou? Konkrétně mám na mysli tři normy řešící problémy s romskou minoritou a nepřizpůsobivými (novelu zákona o odpadech, snahu motivovat nezaměstnané, aby pracovali a v neposlední řadě zastropování příspěvků na bydlení).

Jako místopředseda Svazu měst a obcí ČR dlouhodobě prosazuji a podporuji tyto a obdobné legislativní návrhy. Právě díky práci primátora vím, se kterými záležitostmi bez změn zákonů nemůžeme městu a jeho občanům pomoci. Lidé se na nás třeba obracejí, abychom zabránili sestěhování nepřizpůsobivých do jejich domu, ale pokud je dům soukromým majetkem, nemůžeme s tím nic jako město dělat. Částečně by mohl napomoci zákon, jenž upraví výši příspěvku na bydlení, aby tyto zdroje, které mají pomoci potřebným, nebyly zneužívány pronajímateli bytů.

A co v tomto směru očekáváte od budoucí vlády?

Očekávám, že vláda bude pokračovat v krocích, které zahájila už vláda v demisi. Jsou to návrhy předkládané právě přes Svaz měst a obcí ČR, například o navýšení počtu policistů, které by mělo být příznivé i pro naše město. Věřím, že jako zástupci Chomutova, díky členství a mé funkci ve Svazu měst a obcí ČR,  budeme přizváni k debatám o věcech, které se nás budou dotýkat.

Do 22. ledna se mohli občané města vyjadřovat prostřednictvím dotazníku ke koncepci prorodinné politiky. S jakou zpětnou vazbou jste se setkal? A co vy osobně vnímáte jako největší nedostatek, jenž byste chtěl prioritně změnit?

Ještě nemáme dotazník vyhodnocený, takže zpětná vazba zatím není. Zajímá nás názor samotných občanů města, proto jsme zvolili tuto formu, aby si sami řekli, co jim ve městě chybí. Z mého hlediska je nedostatečná komunikace v rodinách, rodin se školami, ale i třeba s neziskovými organizacemi. Jako město se snažíme posílit odbor sociálních věcí, aby sociálně slabým rodinám mohl pomáhat dostatečný počet terénních sociálních pracovnic. Organizujeme již několikátým rokem celoměstskou soutěž Rodinné zápolení, která nejen, že představuje různá místa ve městě, ale společnými činnostmi podporuje sounáležitost soutěžících rodin.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…