Primátor Prahy, ze kterého mají lidé švandu, promlouvá: Dělají ze mě blbce

06.06.2013 7:16

Šéf Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec vydal v době kulminujících povodní velmi překvapivou tiskovou zprávu. V ní si stěžoval, že je neustále zesměšňována jeho role při minulých povodních v roce 2002, kdy byl pražským primátorem. A také na to, že si od něj současné vedení města nenechá poradit.

Primátor Prahy, ze kterého mají lidé švandu, promlouvá: Dělají ze mě blbce
Foto: Hans Štembera
Popisek: A prší a prší...

Slavný výrok o nadmíru výtečné situaci, který o pár hodin předcházel zaplavení metra a značné části hlavního města, byl prý nešťastný a dnes by jej nejspíš neřekl. Jinak ale podle Němce opatření tehdejšího magistrátu zafungovala skvěle. Proto prý exprimátora velmi rozčiluje, když ho kvůli reakci na povodně dodnes lidé zesměšňují. Mnohem lépe by prý udělali, kdyby jej pozvali a zeptali se na jeho zkušenosti.

„Při těchto povodních se do mě v každé zpravodajské relaci opře Česká televize a já nemám možnost se bránit,“ vysvětluje pozoruhodné načasování své obrany pro Lidovky.cz. Všichni podle něj vědí, že v roce 2002 povodeň překonala všechny plány, takže radnice musela improvizovat. A veškerá tato snaha je podle něj vyjádřena pouze jedním nešťastným výrokem. „Všichni se ze mě snaží udělat blbce,“ postěžoval si bývalý primátor.

Přitom když tato slova pronášel, šlo mu prý o jediné - nevyvolávat paniku. „Evakuovali jsme 50 tisíc lidí, které bylo nutné uklidnit,“ vysvětluje. Navíc si prý nevymýšlel, ale vycházel z informací, které mu poskytlo Povodí Vltavy. „Situace jinak vypadala ve dvě hodiny, jinak v pět, jinak večer,“ prohlašuje.

Zatopení metra, které ve finále stálo sedm miliard, podle něj bylo rovněž nezbytné. „Metro jelo záměrně, aby se evakuoval Karlín, bez něj by se to přes noc nestihlo,“ říká Němec s tím, že z Karlína bylo třeba odvést padesát tisíc lidí. „Dopadlo to výborně,“ vzpomíná s odstupem exprimátor. Dokonce se prý ze záplavové zóny podařilo odtáhnout některá auta. „To je zdokumentováno, nikdo se ale nechce podívat, jak se to skutečně vyvíjelo,“ vzpomíná s hořkostí.

Dnešní vedení města má podle něj výhodu, že lidé už vědí, co může nastat. „Pamatuji si na preventivní opatření, jak mi v Karlíně nadávali, jestli vím, kde je Vltava, že tam nemůže vstoupit voda,“ poznamenává Němec. Dneska prý magistrát zavře metro při dvacetileté vodě a nikdo nic nenamítá. „Kdybych to tehdy udělal, většina společností v Praze na mě podá trestní oznámení za ušlý zisk,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…