Příměří v Sýrii je důležité, ale intervence by byla na škodu, míní Schwarzenberg

31.05.2012 17:56

Situaci v Sýrii považuje šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg za tragédii, kterou vnímá jako občanskou válku, kde není vina jen na jedné straně konfliktu. Nastolení příměří považuje za důležité, není však zastáncem případné zahraniční intervence. Schwarzenberg to ve čtvrtek řekl ČTK. Soudí, že klíčová bude pozice Ruska, s nímž je třeba vyjednávat, protože má očividný vliv na prezidenta Bašára Asada.

Příměří v Sýrii je důležité, ale intervence by byla na škodu, míní Schwarzenberg
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Karel Schwarzenberg

Ministr měl ve středu pracovní večeři s velvyslanci arabských zemí; Sýrie, kde jsou oběťmi konfliktu civilisté, byla jedním z témat rozhovorů. Týž den si čeští diplomaté předvolali syrskou chargé d'affaires a sdělili jí své rozhořčení nad pátečním masakrem v syrském městě Húlá, kde zahynulo přes 100 lidí.

Invaze spřátelených států by byla spíše na škodu, míní kníže

"Je to otázka, kterou by si Syřané měli vyřešit nanejvýš se sousedními arabskými státy. Ale byl bych velice proti tomu, aby tam byla zahraniční intervence. My víme z vlastních dějin, že invaze spřátelených států obyčejně není obzvláště oblíbená. A nepřeju to také Syřanům. Myslím, že by to bylo spíše na škodu," uvedl ministr.

"Denně se střílí, lidi umírají. Je to vlastně jistá forma občanské války, přičemž jako obyčejně nemůžeme hledat vinu pouze na jedné straně. Očividně tady útoky jsou z obou stran a to si musíme také uvědomit. Nejdůležitější by bylo nastolit příměří, ale bude to velice obtížné," míní.

Syrští vojáci ve čtvrtek ostřelovali místo masakru z konce minulého týdne, západosyrskou lokalitu Húlá. Podle exilové i domácí opozice je dnes město pod palbou z těžkých zbraní.

Navzdory zhoršené bezpečnostní situaci Česko na rozdíl od jiných zemí neuzavřelo svůj zastupitelský úřad v Damašku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…