Promlouvají experti na základní zákon státu: Případ Poche z hlediska Ústavy

16.06.2018 20:08

Prohlášení prezidenta Miloše Zemana o nejmenování Miroslava Pocheho ministrem není podle ústavního experta Jana Kysely protiústavní, právník ho však pokládá za nevhodné. ČTK napsal, že „jde o věc vkusu a chápání rolí v ústavním systému“. Další odborník na ústavní právo Aleš Gerloch vnímá nynější situaci tak, že prezident nemůže Pocheho zatím ani jmenovat, ani odmítnout.

Promlouvají experti na základní zákon státu: Případ Poche z hlediska Ústavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Právník Jan Kysela

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude v neděli prezidenta informovat o personálních návrzích ANO a ČSSD, které se pokoušejí vytvořit koaliční vládu. Sociální demokracie trvá na svých pěti kandidátech včetně europoslance Pocheho. Zeman k němu však má vážné výhrady a prezidentův mluvčí dnes na twitteru uvedl, že prezident Pocheho ministrem nikdy nejmenuje.

Podle Ústavy prezident jmenuje členy vlády na návrh předsedy vlády. Kysela k prezidentově reakci uvedl, že jde o politické prohlášení, které mohou ostatní ignorovat, nebo v dané věci ustoupit, či jít do střetu. „Není to protiústavní, protože nejsme ve sféře regulované Ústavou,“ upozornil s tím, že Poche zatím ani není součástí premiérem navržené sestavy ministrů.

„Jistě není vhodné, aby takto prezident vystupoval, ale X jiných příkladů máme za celou dobu, kdy je prezidentem,“ doplnil právník.

Také Gerloch se domnívá, že vše vyplyne z dalšího politického jednání. „Aktuální situaci chápu tak, že jmenovaný předseda vlády se rozhodl nenavrhnout pana Pocheho na funkci ministra zahraničních věcí. Z toho mi ústavně plyne, že prezident republiky ho nemůže ani jmenovat, ani odmítnout,“ napsal ČTK.

Babiš dnes řekl, že Pocheho nenavrhne ke jmenování s ohledem na výhrady prezidenta i KSČM, která by měla menšinový kabinet tolerovat. Způsobilo by to podle něj ústavní krizi. Poche by se zachoval státotvorně, kdyby netrval na postu ministra, míní Babiš. ČSSD na Pocheho nominaci trvá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…