Protižidovské aktivity se přesunují na internet, bojí se Židovská obec

05.05.2014 13:08

Pražská židovská obec v pondělí zveřejnila výroční zprávu o projevech antisemitismu v České republice. Z jejích závěrů vyplývá, že Česká republika pořád patří k zemím, kde antisemitské postoje nejsou součástí většinové společnosti. Trend přesouvání antisemitismu na internet ale nadále pokračuje, vyplývá ze závěrů zprávy.

Protižidovské aktivity se přesunují na internet, bojí se Židovská obec
Foto: praguecityline.cz
Popisek: Ilustrace

Zatímco počet fyzických útoků na židovské cíle se oproti předchozím letům v zásadě nezměnil, aktivity pravicových extremistů na internetu se od minulého roku zdvojnásobily. Antisemitské texty, weby, obrázky a videa přibývají na internetu geometrickou řadou. Pracovníci židovské obce zaznamenali od roku 2008 více než pětinásobný nárůst.

Meziroční nárůst monitorovaných projevů antisemitismu na webu může podle zprávy souviset s celkovou dezintegrací pravicové scény a s vyšší dostupností internetu. Rostoucí množství nenávistných projevů dávají autoři zprávy do souvislosti také s proizraelskou politikou české vlády, ale i s vnímáním společenských a ekonomických problémů většinovou společností.

Projevy na internetu mají nejčastěji charakter klasického rasového antisemitismu či konspiračních teorií hovořících o ovládání světa či systému Židy a jimi ovládanými institucemi. První místopředsedkyně Židovské obce v Praze Eva Lorencová upozorňuje rovněž na množící se projevy kyberšikany.  

Situace v ČR je, ve srovnání například s Maďarskem nebo Francií, kde se nenávistné projevy vůči Židům staly ve veřejném životě běžnou záležitostí, poklidná. Nebezpečím je ale podle zprávy nárůst počtu populistických politických stran používajících radikální národnostní rétoriku. Zpráva také uvádí, že zatímco antisemitismus v ČR lze považovat za jev okrajový, není tomu tak v případě projevů nenávisti třeba k Romům.

Autoři zprávy monitorují a hodnotí incidenty podle identifikace antisemitismu stanovené Agenturou Evropské unie pro základní práva. Proto se statistika liší od čísel Policejního prezidia, které počítá pouze incidenty, jež splňují skutkovou podstatu trestného činu.

Plné znění zprávy je k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…