Prouza a Šarapatka se shodli v otázce imigrace. Pak byla řeč o Finsku i platech zákonodárců

28.11.2014 23:15

V souvislosti s tím, že britský premiér David Cameron hrozí omezením migrace i ze zemí EU se v první části Událostí, komentářů mluvilo právě o tomto tématu. V další části se probírala finlandizace u příležitosti 75. výročí napadení Finska Sovětským svazem. Řeč přišla i na spor o výši poslaneckých platů v příštím roce.

Prouza a Šarapatka se shodli v otázce imigrace. Pak byla řeč o Finsku i platech zákonodárců
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Tomáš Prouza a Milan Šarapatka v Událostech, komentářích

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza uvedl, že bychom se měli připravit na to, jak imigranty integrovat. Dalším nutným opatřením je podle něj posílení ochrany vnějších hranic EU a také pomoc státům, kde se imigranti soustřeďují.

Poslanec hnutí Úsvit Milan Šarapatka s tím souhlasil, vyzval především k aktivní pomoci imigrantům z východní Ukrajiny. A zatímco nyní je poskytována možnost studovat na českých vysokých školách desítkám Ukrajinců, měli bychom prý tento počet zvýšit na tisíce.

Finsko si udrželo samostatnost kvůli tvrdému odporu vůči sovětské agresi

K 75.výročí napadení Finska Sovětským svazem v pořadu dostal slovo historik Stanislav Tumis. Přestože nakonec po zhruba půl roce bojů byly boje zastaveny a Finsko válku prohrálo, ve skutečnosti se prý mluvilo o velké morální prohře Sovětského svazu. Jeho armáda totiž kvůli tuhému odporu Finů ztratila přes 200 tisíc vojáků, zatímco finská strana jen asi 20 tisíc.

Právě tvrdý finský odpor a houževnatá politika finské politické reprezentace způsobily, že Finsko zůstalo i po druhé světové válce samostatné. Podle Tumise finská vláda ustupovala SSSR v klíčových věcech sovětské zahraniční politiky. Například Finsko nevstoupilo do NATO, ochotně platilo válečné reparace a Sovětskému svazu dodávalo kvalitní zboží. Poválečné období, které je nazýváno jako tzv. finlandizace, je prý ve Finsku hodnoceno kladně. Především proto, že se podařilo uchovat samostatnost a do značné míry vlastní politický vývoj, na rozdíl například od středoevropských států.

Ohledně platů nejspíš poslanci přistoupí na kompromis. Jinak bude Sobotka v prekérní stiuaci

V další části pořadu přišly na přetřes spory o platy ústavních činitelů od příštího roku. Hostem byl redaktor serveru idnes.cz Josef Kopecký. Podle něj je současná výše poslaneckého platu 55 900 Kč pouze fikcí, díky příplatkům napříkald za členství ve výborech a paušálním náhradám berou zákonodárci cca sto tisíc.

V tuto chvíli politici napříč stranami uzavřeli dohodu na zvýšení o 14, 4%. Problémem ovšem je jednak to, že když učitelé dostanou přidáno jen 5%, a poslanci si platy zvednou o 14, 4%, spoustu lidí to naštve. Další věc je, že poslanci se na tom domluvili bez premiéra.

„Pro Sobotku je důležité, aby to neskončilo na těch 14, 4%. Ukázalo by se , že nemá věci pod kontrolou. Kdyby to prohrál, je to pro něj prekérní záležitost,“ poznamenal Kopecký s tím, že by to ohrozilo Sobotkovu pozici na stranickém sjezdu, který se koná příští rok na jaře. Předpokládá, že poslanci si nemohou dovolit risknout zvýšení o 26%. Proto možná dojde na kompromis spočívající například v tom, že příští rok si poslanci zvýší platy o 3, 5%, následující rok o něco víc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…