Prymuly se nezbavíme? Jedná s Babišem o novém ,,fleku". A ví, jak se teď očkovat

20.05.2020 12:14

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a praktický lékař Petr Šonka se v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima News vyjádřili k očkování v době koronaviru. Odborníci se shodují, že letos by bylo rozumné nechat se očkovat proti chřipce. Bude dostatek očkovací látky? Pomůže očkování proti chřipce v boji s koronavirem?

Prymuly se nezbavíme? Jedná s Babišem o novém ,,fleku". A ví, jak se teď očkovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Proočkovanost proti chřipce se v Česku pohybuje pouze okolo pěti procent populace. Epidemiolog Rastislav Maďar tvrdí, že před nadcházejícím podzimem by se měla populace proti chřipce začít očkovat. Mohlo by to ulehčit situaci v případě druhé vlny koronaviru. Se zvýšením proočkovanosti nejen u rizikových skupin souhlasí i Asociace praktických lékařů.

Anketa

Kdo víc přispěl ke zvládnutí koronakrize?

hlasovalo: 17745 lidí

"Proti chřipce by se mělo očkovat víc. V tomhle jsme země s podprůměrnou proočkovaností, ve srovnání se zbytkem Evropy. A samozřejmě v situaci, kdy čekáme druhou vlnu koronaviru na podzim, tak by bylo výhodou, kdyby lidé byli více proočkováni proti chřipce," sdělil Šonka.

To by podepsal i epidemiolog Roman Prymula. "Já si myslím, že očkování proti chřipce celosvětově je doporučováno třeba ve Spojených státech. To doporučení je plošné pro celou populaci. U nás, my soupeříme s tím, že tady máme celou řadu různých očkování, která jsou povinná a lidé berou to očkování proti chřipce, které je dobrovolné, jako něco, co zřejmě není tak důležité, a proto ta proočkovanost, ať je to pět procent, nebo osm procent, jedno jestli to je skutečně tak nízké číslo, že s tím musíme něco udělat, a blížíme se do doby, kdy pokud tady bude paralelně koronavirus a bude tady chřipka, tak jsme ve složité situaci a v této chvíli bychom asi měli doporučovat očkování," podotkl Prymula. 

Šonka se následně snažil vyvrátit dle jeho slov mýtus, kdy se lidé očkování proti chřipce obávají, protože zaslechli, že po očkování někdo dostal strašlivou chřipku. "Možná to pochází z dob, kdy se tady očkovalo živými vakcínami sovětské provenience a tam ti pamětníci opravdu říkají, že to takhle někdy bylo. Nevím," uvedl Šonka.  

"Těch fám a nepodložených údajů, proč se nechci očkovat proti chřipce, je skutečně celá řada, je třeba si uvědomit, že tady cirkuluje různá škála virů, které se tady na podzim objevují a já když onemocním poté, co jsem byl na očkování, tak si vždycky pomyslím: Já jsem určitě onemocněl chřipkou a někteří dokonce tvrdí, že onemocněli z té vakcíny, přitom my tady živé vakcíny nepoužíváme, takže je jasné, že těch skutečností je celá řada a měli bychom si uvědomit, že tady je nutná určitá osvěta, aby populace věděla, kde jsou problémy a že očkování proti chřipce má minimum nežádoucích účinků," uvedl Prymula.  

Podle jeho slov se musíme zamyslet nad tím, koho jsme schopni v populaci proočkovat, protože stejný nápad nepochybně bude mít celá Evropa, možná celý svět. "Je jasné, že výrobní kapacity nebudou dostatečné, abychom mohli očkovat všechny," sdělil Prymula. Upřednostnil by tak osoby nad 65 let věku či osoby, které mají další chronická onemocnění. "A je to i otázka zdravotníků. Tady si myslím, že bychom měli očkovat téměř plošně," dodal. Nemyslí si ovšem, že pro povinné očkování bude dostatek vakcíny.

Prymula v současné době vyjednává s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o svém možném vládním angažmá. Píše o tom server iDnes.cz. Zda půjde o post na Úřadu vlády či ministerské křeslo, jasné není. Náměstek ve své funkci na ministerstvu zdravotnictví končí ke konci května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…