Pučisté chtěli zničit Erdogana. Kdo to zpochybňuje, patří k nim a zaslouží stejný trest, vzkazuje turecký ministr

25.07.2016 19:04

Turecké úřady obrátily svou pozornost k těm, kteří tvrdí, že zprávy o vojenském puči jsou pouhý hoax a k žádnému pokusu o převrat vůbec nedošlo. Skeptici na sociálních sítích totiž vyjadřují názor, že za pokusem stála samotná vláda. Podle ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga jsou však sami tito pochybovači nejspíše jeho spoluorganizátory. Informuje The Independent.

Pučisté chtěli zničit Erdogana. Kdo to zpochybňuje, patří k nim a zaslouží stejný trest, vzkazuje turecký ministr
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Vojenský puč, který má zatím za následek více než 250 mrtvých a tisíce lidí ve vazbě napříč nejen státním sektorem, je podle některých pochybovačů na sociálních sítích pouhým výplodem turecké vlády a nikdy k němu nedošlo. Jedná se jen o hoax.

Podle Bekira Bozdaga, tureckého ministra spravedlnosti, jsou však tito pochybovači s nejvyšší pravděpodobností do puče sami zapleteni a stanou se předmětem vyšetřování.

„Jen se podívejte na ty lidi, kteří na sociálních sítích tvrdí, že šlo jen o divadlo. Státní zástupci je již vyšetřují. Mnoho z nich jsou jen ztroskotanci, kteří si myslí, že je čest položit život z rozkazu Fethullaha Gülena,“ pronesl Bozdag v rozhovoru pro státní televizi.

Celý text zde

Prezident Recep Tayyip Erdogan po nezdařeném pokusu o vojenský převrat sáhl k radikálním čistkám ve státních institucích, ve snaze zničit „paralelní stát“, který se podle něj snažily vytvořit. Hlavním viníkem je podle něj jeho někdejší přítel a spojenec, bývalý duchovní žijící v exilu v USA Fethullah Gülen. Ten však jakoukoliv spojitost s převratem odmítl.

V současnosti je předmětem vyšetřování takřka 60 tisíc vojáků, soudců, policistů, učitelů a státních úředníků, kteří čelí podezření z účasti na vojenském převratu, a v zemi byl vyhlášen tříměsíční stav nouze. Turecko zároveň dočasně pozastavilo platnost Evropské úmluvy o lidských právech, údajně ve snaze obnovit bezpečnost v zemi.

Jedním z důsledků stavu nouze je skutečnost, že po následující tři měsíce bude prezident vládnout pomocí dekretů, k nimž nebude třeba souhlasu ze strany parlamentu. Pro mnohé to představuje další znamení skutečnosti, že Turecko dále sklouzává k autoritativnímu režimu.

Zprávy o tom, že Turecko uvažuje o obnovení trestu smrti, vyvolaly ze strany představitelů Evropské unie kritické reakce. Podle předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera by takový krok znamenal okamžitý konec jednání o členství Turecka v EU.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…