Putin? Moderátor Carlson teď přivedl Dugina, odmítaného v USA

01.05.2024 12:54 | Monitoring

Po rozhovoru s prezidentem Vladimirem Putinem si moderátor Tucker Carlson „vytáhl“ z Ruska další osobnost, která budí vášně. Filozof a spisovatel Alexandr Dugin je zakazován v USA a jeho knihy odmítá prodávat Amazon. „Putin je tradiční typ vůdce a začal tím, že Rusko vyčlenil z globalistických struktur,“ uvedl Dugin mimo jiné.

Putin? Moderátor Carlson teď přivedl Dugina, odmítaného v USA
Foto: Repro Twitter
Popisek: Americký moderátor a komentátor Tucker Carlson

Carlson dvaašedesátiletého Alexandra Dugina představil jako „filozofa“ a připomněl jeho mládí v protikomunistickém disentu. V Rusku podle něj není vnímán jako politická figura, ale přesně jako to, čemu na Západě říkáme „vlivný intelektuál“.

V roce 2022 přišel o dceru, jejíž auto mělo vybuchnout z vůle ukrajinské vlády.

„Není mi líto ani dcery, ani truchlícího otce,“ vzkázala tehdy česká ministryně obrany Jana Černochová a vše spojila s datem výbuchu 21. 8.

 

 

Duginovy knihy aktuálně nejsou k dostání v USA a odmítá je nabízet největší světové knihkupectví Amazon. Na Západě má nálepku „krajní pravičák“.

„Strašně mě zajímají ty myšlenky, které jsou tak nebezpečné, že se kvůli nim zakazují v USA knihy,“ uvedl rozhovor americký moderátor.

A Dugin začal zostra. Úpadek západní civilizace podle něj začal prosazením individualismu jako mylného pochopení lidského bytí. „Když vezmete člověka jako individualitu, odříznete všechny jeho vztahy s jeho okolím,“ zahájil vysvětlování.

Následně začaly být zpochybňovány všechny kolektivní entity, jako je komunita nebo národní stát. A když dvacáté století skončilo vítězstvím liberalismu, neměl už tento systém žádnou konkurenci.

Vrcholem této snahy o individualismus je podle něj současné tažení proti té poslední kolektivní vlastnosti, která člověku ještě zbyla – jeho vrozenému pohlaví.

Carlson mu namítal, že v tradičním anglosaském chápání je liberalismus chápán jako právo postavit se otroctví nebo totalitě.

Dugin to vnímá tak, že moderní liberalismus se od tohoto chápání velmi odchýlil. „Klasický liberalismus vycházel z konsenzu většiny. Nový liberalismus, to je úplně nová fáze, ve které jsou základem práva menšin. Už to není o individuálních právech,“ vykládal Dugin.

 

 

Podle dnešního konceptu liberalismu má menšina právo postavit se i většině, protože většina může být hloupá a třeba zvolit Hitlera nebo Putina. „Takže výsledkem je, že menšina má právo potlačit vůli většiny. Což už není demokracie, ale totalita,“ zamyslel se ruský filozof.

Výsledkem je, že podílet se na „wokeismu“ a dalších ideologiích je vnímáno nikoliv jako právo, ale jako povinnost. „Takže máte pouze svobodu být levicovým liberálem,“ uzavřel. Když řeknete, že jste tradiční liberál, budete odmítnut, že všechno tradiční znamená bigotnost nebo fašismus.

Pak se Dugin zamyslel, že americké sci-fi filmy jako Matrix ukazují budoucnost možná realističtěji, než si připouštíme.

Carlson zmínil zvláštní roli západních levičáků, kteří za SSSR Rusko milovali, pomáhali mu politicky nebo pro něj dokonce páchali špionáž. Když v roce 2000 nastoupil Vladimir Putin, stalo se pro ně jeho Rusko největším nepřítelem.

„Putin je tradiční typ vůdce a začal tím, že Rusko vyčlenil z globalistických struktur,“ souhlasil Dugin. A fakt, že se Putinovi v Rusku podařilo do značné míry znovu prosadit tradiční hodnoty, pochopitelně těmto progresivistům leží v žaludku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Teď mě asi zavřou, protože jsem zjistil,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 01.05.2024 13:35:48
že jsem duginovec... Ten chlap má totiž pravdu.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…