Putin rozhodne a Česko spadne do recese. Ekonom jasně popsal, co přijde bez plynu

29.04.2022 14:14

Připravme se na nepříjemná překvapení. Ekonom Lukáš Kovanda pro Parlamentnílisty.cz okomentoval vývoj českého HDP letos v prvním čtvrtletí, který zveřejnil Český statistický úřad. V prvním čtvrtletí českou ekonomiku nakopli spotřebitelé, nyní ale bude podle odborníka už jenom hůř. „Pokud dojde k vleklejšímu přerušení dodávek ruského plynu do EU, propadne se Česko už letos do recese,“ píše. Na sociální síti upozorňuje, jakou cestu si vyšlapává Rakousko s pomocí Bruselu, který mu schvaluje placení za ruský plyn v eurech.

Putin rozhodne a Česko spadne do recese. Ekonom jasně popsal, co přijde bez plynu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Hrubý domácí produkt České republiky letos v prvním čtvrtletí stoupl meziročně o 4,6 procenta. Překonal tak drtivou většinu očekávání. Mezinárodní analytici oslovení agenturou Bloomberg předpokládali ve střední hodnotě svých odhadů růst pouze o 4,3 procenta. Za svižným růstem ovšem z podstatné části stojí také citelně ponížená srovnávací základna loňského prvního čtvrtletí, kdy byla ekonomika stále v sevření silných protipandemických opatření, připomíná ekonom Kovanda.

Nad všechna očekávání však letos v prvním čtvrtletí dopadla mezičtvrtletní dynamika. Mezi posledním kvartálem loňska a prvním čtvrtletím letošním tuzemská ekonomika přidala hned 0,7 procenta. Analytici přitom v souhrnu čekali jen 0,4 procenta.

Za tento efekt mohou prý především spotřebitelé: „Ekonomiku letos v prvních třech měsících roku nečekaně silně „nakopli“ spotřebitelé z řad domácností. Lidé byli po uvolnění protipandemických opatření lační po utrácení. Navíc měli z čeho utrácet, neboť si během takřka dvou let pandemie nastřádali úspory, jak z důvodu opatrnosti, tak kvůli nemožnosti utrácet za celou řadu zboží a zejména služeb, jak byli zvyklí,“ vysvětluje ekonom.

Ve zbytku letošního roku je však třeba se na rozdíl od prvního kvartálu připravit spíše na „nepříjemná překvapení“. „Hořký koktejl rapidní inflace, dopady války na Ukrajině a opětovné šíření covidu v Číně zásadně přidusí i českou ekonomiku, takže ta letos přidá jen 1,5 procenta, a to ještě z velké části jen kvůli snížené základně loňska,“ dodává Kovanda.

Česku navíc v souvilosti s odpojením od ruského plynu hrozí recese: „Pokud dojde k vleklejšímu přerušení dodávek ruského plynu do EU, propadne se Česko už letos do recese,“ varuje ekonom. Podstatnou část plynu a ropy do Evropy dodává právě Rusko. Některé členské země Evropské unie se k úplnému odstřižení od ruských zdrojů staví velmi zdrženlivě, kvůli vážným dopadům na jejich ekonomiky. Vleklé přerušení dodávek plynu do Evropy se tak dá očekávat.

Ekonom Kovanda na svém twitterovém účtu zveřejnil, že Rakousko má s pomocí Bruselu dodávky ruského plynu zajištěné již v eurech.

„Rakušané začali ruský plyn odebírat jako první země zpoza železné opony roku 1968, kdy jejich dodavatel napadl jejich severního souseda. I dnes to oportunisticky koulí na obě strany. Jak jinak si vysvětlit, že jim platbu v eurech odkýval sám Putin a nemá s ní problém ani Brusel,“ reagoval na informaci, že Evropská komise schválila Rakousku platby za dodávky ruského plynu v eurech.

 

 

Evropská komise sdělila Rakousku, že jeho platby za dodávky ruského zemního plynu jsou plně v souladu se zákonem, uvedla spolková ministryně Karoline Edtstadlerová a dodala, že Rakousko podporuje sankce proti Moskvě.

Samotné zastavení dodávek plynu do Bulharska a Polska ze strany Ruska kvůli sporu o platby zatím rakouský dovoz plynu nenarušilo. Ministryně energetiky Leonore Gewesslerová ve středu uvedla, že společnost OMV intenzivně jednala s ministerstvem financí a Rakouskou národní bankou, aby mohla platit za plyn v eurech v souladu se sankcemi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…