Rakušan: Nebudeme lidem lhát. Covid? Vypadá to optimisticky

08.12.2021 13:08

Prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech přijal předsedu hnutí STAN a možného budoucího kandidáta na post ministra vnitra Víta Rakušana. Seznámil jej s problematikou resortu a hovořili také o tom, kdy by mohla být jmenována nová vláda. Podle Rakušana by se tak mohlo stát v polovině prosince.

Rakušan: Nebudeme lidem lhát. Covid? Vypadá to optimisticky
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předseda hnutí STAN, Vít Rakušan

„Proběhla schůzka s panem prezidentem Milošem Zemanem, na které jsem především představil náš ambiciózní program v oblasti bezpečnosti. Ambiciózní program, doufám, i v oblasti vedení a řízení Ministerstva vnitra, představil jsem ty nejdůležitější priority našeho resortu a my jako nově nastupující vláda máme ten pocit, že máme co nabídnout. Nabízíme kvalitní program, nabízíme jako celek kvalitní lidi do vlády České republiky a o tomto jsem samozřejmě informoval z mého pohledu i pana prezidenta Miloše Zemana,“ řekl úvodem po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem Rakušan. Brífink přenášela ČT24.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Hlavními tématy byly především bezpečnostní otázky České republiky a veškerá agenda, která spadá pod resort právě Ministerstva vnitra. „Konkrétně v tom programu jako takovém jsem představil panu prezidentovi i ten koncept, který máme ve vládním programovém prohlášení. To znamená toho národního poradce pro oblast bezpečnosti, zároveň jsem pana prezidenta upozornil na takové problémy, které v tom svém vlastním resortu vidím. Není to úplně dobrá situace na České poště, v současnosti, upozornil jsem na to, že je potřeba dotáhnout reformu u některých specializovaných pracovišť Policie ČR, hovořili jsme i o těch ostatních organizacích, které spadají pod Ministerstvo vnitra a jeho gesci,“ dodal Rakušan.

„Velmi obecně jsem vyjádřil tu naději, kterou v sobě všichni máme, že vláda bude nominována jako celek. My si za našimi kandidáty, které jsme jako ta budoucí vládní koalice do vlády nominovali, stojíme. Nevidíme tam žádného kandidáta, který by nesplňoval požadavky na to, aby se mohl stát ministrem vlády v té nastupující vládě, nicméně nebyla to oblast, kterou bychom podrobně diskutovali. Skutečně jsme se věnovali agendě Ministerstva vnitra,“ odpověděl následně Rakušan na otázku, zda se s hlavou státu bavil o ministru zahraničních věcí Janu Lipavském (Piráti), kterému měl údajně Zeman doporučit, aby z kandidatury odstoupil.

„Pan prezident, z mého pohledu, počítá s tím, ale to je otázka na prezidentskou kancelář, na jeho osobně, na jeho pana mluvčího, že vláda by mohla někdy okolo poloviny prosince skutečně vzniknout, být jmenována,“ dodal.

Co se týče schůzky s policejním prezidentem Janem Švejdarem, kterou Rakušan absolvoval včera, nechtěl předseda hnutí STAN více komentovat. „Obecně si myslím, že policisté, ta jejich uniformovaná část, policisté, kteří jsou ve výkonu služby na ulicích, policisté, kteří teď mají obrovské množství práce a je potřeba jim za to poděkovat – protože je nepříjemné kontrolovat něco, co už většině lidí po těch dlouhých letech pandemie vadí – ale oni i v myšlenkách na vlastní bezpečnost, na bezpečnost vlastních rodin, by skutečně měli myslet na to, že očkování je cestou, aby byli, řekněme bezpeční pro sebe, ale i pro své okolí,“ vyjádřil se Rakušan k problematice povinného očkování pro Policii ČR. 

Zdůraznil také to, že nově vznikající vláda nechce lockdown ani zavírat školy. „Nechceme žádná další drakonická opatření. My chceme, aby ekonomika zůstala otevřená, aby děti chodily do škol. A aby toto bylo možné realizovat, tak je přece nutné, aby ta stávající opatření, ta nejzákladnější, která jsou teď v platnosti, byla dodržována. To je celý základ té filozofie. Je to naopak prevence toho, aby nemusela přicházet žádná další opatření, protože s těmi my přicházet nechceme. My žádný lockdown v České republice nechceme. Vypadá to mírně optimisticky, že se můžeme pomalu dostávat za vrchol té současné vlny, ale je potřeba být velmi kvalitně připraven na tu vlnu případnou další. Čemuž pomáhá očkování, trasování, dodržování opatření, která tady jsou, jasná komunikace a jasná kampaň veřejnosti, které nebudeme lhát,“ dodal Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…