Rána pro španělskou vládu. Předčasné volby v Katalánsku ovládli separatisté

22.12.2017 9:19

Zastánci odtržení Katalánska od Španělska uspěli v předčasných volbách a v katalánském parlamentu budou mít dohromady absolutní většinu. Ze 135 křesel jich obsadí 70. Informoval o tom španělský deník El País.

Rána pro španělskou vládu. Předčasné volby v Katalánsku ovládli separatisté
Foto: archiv
Popisek: Katalánsko

I když čtvrteční volby vyhrála strana Ciudadanos, která je proti odtržení Katalánska od Španělska a v parlamentu získá 37 mandátů, separatistické strany mají jasnou volební převahu. Třicet čtyři křesel bude mít separatistická koalice katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta Společně pro Katalánsko. O dva mandáty méně pak získá Republikánská levice Katalánska. Její lídr Oriol Junqueras je ve vazbě, protože podňecoval snahy o nezávislost Katalánska.

Strany, které jsou pro jednotu se Španělskem, tedy Ciudadanos, katalánští lidovci a katalánští socialisté získali ve čtvrtek od voličů dohromady jen 57 mandátů. Lidovci obsadí pouze tři křesla, o jedno méně než radikální levicoví separatisté z CUP. Katalánští socialisté (PSC) získají 17 křesel.

Osm křesel získá také koalice CatComú-Podem. Ta je proti jednostrannému vyhlášení nezávislosti, kritická je ale i vůči socialistům, lidovcům a straně Ciudadanos.

Rekordní byla ve čtvrtek volební účast. Podle dosavadních informací po sečtení 99,89 procenta hlasů přišlo k urnám 81,94 procenta z 5,5 milionu voličů. To je o sedm procentních bodů více než při volbách v září 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…