Recenzent Miloslav Ransdorf. Podíval se na Svobodův film o Husovi a toto k němu sepsal

02.06.2015 22:15

Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf se v textu, umístěném na svém profilu na ParlamentníchListech.cz rozepsal o novém trojdílném filmu režiséra Jiřího Svobody Jan Hus.

Recenzent Miloslav Ransdorf. Podíval se na Svobodův film o Husovi a toto k němu sepsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Betlémské kapli v Praze se konala bohoslužba Církve československé husitské k výročí upálení mistra Jana Husa

Ransdorf ve svém komentáři zprvu hodnotí svůj názor na film. Prý měl strach, že film Česká televize svěřila Jiřímu Svobodovi. „Jiří Svoboda nikdy podobný veliký formát nedělal a je spíše mistrem drobnokresby a prostorově velmi vymazleného dramatu,“ píše europoslanec. Tomu se navíc úplně nelíbil Matěj Hádek v roli Jana Husa, protože prý nemá charisma. „Nakonec je ale lepší, než jsem očekával. Je sympatický a důvěryhodný,“ napsal Ransdorf, podle něhož Hádek  dal postavě opravdovost rozhodování.

Poté už europoslanec hodnotí další postavy. Královna Žofie v podání Mariky Šoposké pro něj byla příjemným překvapením a Kňažko v roli „otce“ (jak ho nazývá ve své korespondenci Hus) je přesně takový, jak si ho představoval. Balthasar Cossa, kterého ztvárnil Tomáš Dastlík, je podle něj prototypem arogance a odpornosti tehdejší církevní moci. Štěpán z Pálče v podobě Jana Dolanského je pak výborným ztělesněním toho, jaká jsou rizika přemrštěného radikalismu. „Páleč svou viklefskou horlivost až přepaloval. A jak to s ním dopadlo,“ napsal Ransdorf.

Hus vytvořil něco jako teorii spravedlivého feudalismu

Poté už se komunistický europoslanec věnuje Janu Husovi jako takovému. Podle něj Hus tvrdil, že rozkaz musí být pro podřízeného užitečný a nesmí poškozovat životní zájmy ani jeho samotného, ani jeho rodiny. „Víra je více a více opřena o Krista a méně a méně o instituce,“ myslí si Ransdorf, podle kterého se ve filmu jen velmi málo naznačuje, jaký byl Husův vztah k pravdě. „Pravda není a nemůže být něčí majetek,“ je přesvědčen.

Celý text Miloslava Ransdorfa si můžete přečíst ZDE.

Hus podle něj vytvořil něco jako teorii spravedlivého feudalismu. „Páni v ní plní své povinnosti a starají se o svou chudinu, duchovní plní své závazky a stejně tak jednají všechny další skupiny společnosti,“ napsal Ransdorf, podle kterého Hus dobře věděl, že se rozum i autorita dají zneužít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…