Respekt nechce lidem říkat, jak myslet, tvrdí Tabery. Pak prozradil, kolik lidí si ho kupuje

04.11.2023 18:41 | Monitoring

Časopis Respekt má novou adresu. Odešel z velkého vydavatelství Economia, aby založil vlastní společnost Respekt Média. Podíl v ní budou mít také samotní redaktoři, což je v českých podmínkách ojedinělý úkaz. Hostem Českého rozhlasu, který o celé věci hovořil, byl šéfredaktor Erik Tabery.

Respekt nechce lidem říkat, jak myslet, tvrdí Tabery. Pak prozradil, kolik lidí si ho kupuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Tabery

Prvotní reakce na změnu u Respektu jsou podle Taberyho pozitivní. „Většina lidí nám přeje štěstí a líbí se jim ten krok. Pochopitelně si uvědomují, že to bude těžké,“ poznamenal Tabery, jenž hodlá věci „posouvat obsahově i technologicky“. „Žádný titul se nesmí zastavit ve svém vývoji. Nesmí spoléhat na svoji minulost. V těch médiích je to trochu neúprosné. S každým novým vydáním nebo s každým pořadem vlastně začínáte, pořád musíte obhajovat tu kvalitu. Byl bych rád, kdybychom se posunuli obsahově, ale i třeba nějakým technologickým způsobem,“ sdělil Tabery.

Osamostatnění Respektu umožní podle Taberyho pružněji reagovat na požadavky čtenářů. „Změnili jsme předplatitelský systém, který máme. Podle našeho názoru nám umožní lépe a rychleji se čtenáři reagovat. Samozřejmě uvažujeme i o nějakých krocích, zejména obsahových, kdy bychom chtěli zkoušet něco nového. A s každým novým pokusem je riziko, že nevyjde. Mám pocit, že v těch posledních letech ta nemožnost zkoušet nové cesty byla příliš silná a trochu nás to omezovalo v nějakém uvažování. Například naši kolegové ze slovenského Denníku N, který je velice úspěšný, tak ti říkají, že pro ně jsou důležité i ty slepé cesty,“ poznamenal Tabery. 

Časy pro média jsou podle Taberyho v současné době těžké. „Všichni bojují o přežití,“ zmínil. Mimo jiné hovořil i o tom, že Respekt se o své čtenáře přetahuje s českým Deníkem N. „To si myslím, že je i zdravé. Konkurence je potřeba. Myslím si, že zároveň podobné tituly obecně závisí na tom, že těch lidí, kteří jsou ochotni platit za média, není procentuálně tolik jako v západních zemích, ale věřím, že se to změní,“ podotkl. V současné době alfou a omegou dalšího bytí Respektu je zvýšit počet předplatitelů.

„Kdyby se nám podařilo mít 40 tisíc platících čtenářů, tak je Respekt v uvozovkách ‚za vodou‘. Ale to by bylo číslo hodně hezké. Každý nárůst je pro nás důležitý,“ řekl Tabery. A že volný prodej všeobecně klesá. „Ale máme rozptyl mezi 8 a 11 tisíci na stáncích. Takže pro nás toto rozhodně není zanedbatelné. I z toho důvodu se pořád soustředíme na tištěnou podobu Respektu,“ dodal.

A kde je místo Respektu v české mediální krajině? „Myslím si, že v tom nabízení kontextu, jít do nějaké hloubky. A to, že je to novinařina, která nevzniká v kancelářích, ale na místech, kde se něco děje. Ve velice silné, pořád investigativní novinařině, která v Respektu má silnou tradici, ale i třeba v sociálních tématech, v zachycování toho, jak se v Česku žije,“ zmínil Tabery. 

Šéfredaktor Respektu odmítl, že by uvažoval o nějaké výrazné politické profilaci. „Řada médií se profiluje víc k nějaké vyhraněné podobě. Nám se stává, že když z pohledu některých lidí nejste v tom správném rohu, tak mají pocit, že něco zrazujete. Ale já to považuji za obrovskou výhodu, protože za prvé překvapujeme tak i sami sebe. Nemyslíme si, že máme být věrozvěsty a říkat lidem, jak mají myslet. Přijde mi lepší, přinášet dostatek zajímavých informací – a lidé se potom svobodně rozhodnou, co si o světě myslet. Smysl Respektu je věřit v inteligenci svých čtenářů, předkládat jim dobré čtení a nesnažit se profilovat jako vyhraněné médium,“ prohlásil Tabery. 

Největší výzvou pro český mediální trh je dle Taberyho server Seznam Zprávy. „Jejich pozice je silná, bude sílit, to je třeba říct. Může to směřovat k tomu, že budou brzy dominantním hráčem na českém mediálním trhu. I to propojení se Seznamem vytváří zvláštní situaci, kdy celá řada digitálních projektů, které v Česku jsou, tak jsou závislé na Seznamu, na jejich vyhledávači, na feedu, což z mnoha ohledů není zdravé. Zároveň vždy zdůrazňuji, že je tam spousta skvělých novinářů a je dobře, že ta kvalitní novinařina má takový zásah. Ale nejde odestát, že pro řadu těch menších médií je to o to náročnější,“ dodal.

Důležité, dle slov Taberyho, je vysvětlovat veřejnosti, že je důležité, aby tady byla pestrá skladba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dezinformátoři z Respektu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 04.11.2023 18:55:01
Kde se vám z té stoky vypařil šizuňk Bakala? Nebo se už za něj stydíte?

|  9 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …