Řetězce zdraží potraviny. Vláda zaskočena. Stanjura se ohnal zákonem o cenách

05.12.2023 15:37 | Monitoring

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) pro zvyšování cen potravin, které ohlásili zástupci obchodníků, nevidí důvod. „My jsme slib neporušili,“ hájil též vládní kroky s tím, že řetězce ještě před několika měsíci tvrdily, že snížení DPH do cen promítnou. Podle Stanjury by vláda nyní mohla přistoupit na využití zákona o cenách.

Řetězce zdraží potraviny. Vláda zaskočena. Stanjura se ohnal zákonem o cenách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

„K avizovanému zvýšení cen nevidím žádný důvod. Obchody si chtějí jen zvýšit či minimálně zachovat své zisky,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS v reakci na zprávu, že potraviny by v obchodech měly od nového roku zdražit o 5 až 10 procent a snížení DPH se tak do jejich cen nepromítne.

Že by však šlo o nedodržení slibu, si Stanjura nemyslí. „My jsme slib neporušili, protože my jsme DPH snížili, a ještě před několika měsíci řetězce tvrdily, že snížení DPH plně promítnou do cen,“ obhajoval vládu Stanjura s tím, že sám byl informací o zdražování překvapen a bude na toto téma hovořit s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL).

Podle Stanjury by šel využít zákon o cenách, pomocí čehož by ceny mohly klesnout. „Teoreticky to lze. Pokud bychom ale zákon využili, musíme ho i kontrolovat. Jedná se totiž o desetitisíce míst. Určitě o tom budeme ve vládě debatovat,“ ujistil Stanjura.

Vzápětí však dodal, že vláda má omezené možnosti a před zavedením zákona o cenách je třeba provést potřebné analýzy a vést nutné diskuse. „Nežijeme v centrálně plánované ekonomice,“ namítl Stanjura.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57621 lidí
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza mezitím uvedl, že dodavatelé mají pro zdražení důvod. Zmínil zdražení energií, vyšší ceny v dopravě i fakt, že se vláda rozhodla výrobcům potravin už s jejich cenami nepomáhat. Dodavatelé podle Prouzy zdraží o 10 až 15 procent a snížení DPH o tři procentní body tak změnu nevyrovná. „Pokud se vláda rozhodla, že chce firmám zvedat náklady, je logické, že potravináři vyšší náklady promítnou do cen,“ řekl Prouza.

Vláda kromě cen potravin diskutuje i o kompenzacích za vysoké ceny energií u firem. Stanjura dodal, že tyto kompenzace se rozhodně netýkají obchodníků, kteří zdražení potravin přisuzují právě vyšším nákladům.

Ministerstvo financí v současnosti jedná o mimořádné pomoci se Svazem průmyslu a dopravy i Hospodářskou komorou. „Nejdřív máme modernizační fond, aby mohly energeticky náročné provozovny investovat. Tam bude 40 miliard korun. Pak je zde kompenzace nepřímých nákladů, kde jsou nižší jednotky miliard korun. Budeme také debatovat o dodatečné pomoci v řádu nižších miliard korun,“ uvedl ministr financí s tím, že řešení, na kterém se v rámci debat dohodne, bude prezentováno v polovině prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pane ministře, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 05.12.2023 18:09:42
Sanjuro vy zvedáte ceny energií, PHM pro firmy možná o desítky procent a myslíte si, že po snížení daně o 3,5% budou potraviny levnější?? Jste vážně tak hloupí? Zároveň se bojíte na řetězce přitlačit, protože jejich majitelé jsou z Německa či Anglie!! A Fiala ještě slíbil nezdražení, nebo zdražení o pár korun elektřiny pro domácnosti!! Jak to asi dopadne? Jako vše co jste slibovali nebo o čem jste rozhodovali. Katastrofálně!!

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…