Režisér Svoboda: Europoslanci v cizích zájmech, Bakalovo souručenství

03.06.2017 15:55

Někdejší předseda KSČM a režisér Jiří Svoboda ohodnotil práci českých europoslanců. Někteří z nich by si jeho slova asi za rámeček nedali. Svoboda zkritizoval především politiky TOP 09, ANO a ČSSD. A zastal se Babiše.

Režisér Svoboda:  Europoslanci v cizích zájmech, Bakalovo souručenství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Režisér Jiří Svoboda

„Nejsou někteří čeští europoslanci ve značné míře reprezentanty cizích zájmů, které jsou mnohdy flagrantně v rozporu s českými národními zájmy?“ ptá se Svoboda v komentáři uveřejněném na blogu Aktuálně.cz. Obratem si na svou otázku kladně odpovídá a konstatuje, že české politické strany, které takové zástupce do Evropského parlamentu vyslaly, by si měly před voliči posypat hlavu popelem a omluvit se.

Stačí se prý podívat, jak se europarlament staví  k otázce povinných kvót na uprchlíky. Europoslanci hrozí sankcemi těm zemím, které nebudou uprchlíky přijímat. Protože český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uprchlíky odmítá, budou se tyto sankce pravděpodobně vztahovat i na Českou republiku. Svobod proto nechápe, jak mohou stanovisko evropského parlamentu někteří čeští politici obhajovat.

Celý komentář naleznete zde

„Pro usnesení hlasovali europoslanci: Niedermayer (TOP09) a Polčák (STAN). Tito čeští europoslanci se tak přidali k vyhrožování sotva tři týdny inaugurovaného prezidenta Macrona a eurounijních špiček Schulze a Junckera. K vyhrožování zemím, mezi nimiž je i země, ze které pocházejí, kde byli zvoleni, aby reprezentovali zájem jejích občanů,“ píše Svoboda.  

„V dalším usnesení EP vyzývá členské státy, aby převzaly více uprchlíků ze Sýrie. Pro usnesení hlasovali čeští europoslanci: Telička, Ježek, Charanzová, Dlabajová (ANO), Zdechovský, Šojdrová, Svoboda (KDU-ČSL), Štětina, Niedermayer (TOP09), Polčák (STAN), Poc, Poche (ČSSD),“ dodává bývalý politik.

Otázka je, zda se tito lidé svěřovali voličům, když se ucházeli o jejich hlasy, že budou v Evropském parlamentu hlasovat proti České republice.   

Není to ale jen o uprchlících. Někteří europoslanci iniciovali debatu o svobodě médií v Česku. Podle Svobody se tak český předvolební boj přesunul až na půdu Evropského parlamentu, protože hlavním „obžalovaným“ tam byl Andrej Babiš. Ten si před pár lety koupil MF Dnes a Lidové noviny. Babišovi političtí konkurenti tvrdí, že deníky využívá v politickém boji. Svoboda se ptá, proč se stejná debata nevedla o čestném předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, který byl před lety v roli ministra zahraničí, avšak také v roli podnikatele. Jenže tehdy si Schwarzenberga do prádla nikdo nebral.

„Stěžovali si pánové Niedermayer, Štětina (TOP 09) a spřízněné stranické souručenství na činnost privatizátora Bakaly, který spolu s vlastnictvím mediálního svazku Economia a.s. podporoval před parlamentními volbami nemalými částkami spřízněné politické strany? Je finanční a mediální podpora TOP 09 jen výrazem kamarádství s panem exministrem Schwarzenbergem, s nímž Bakala privatizoval a posléze prodal karlovarskou Becherovku?“ ptá se dál Svoboda.

Uvedený příklad ukazuje, že útok na Babiše je účelový.  

„P.S.: EUROPOSLANEC POBÍRÁ 7,2 x VÍCE, NEŽ KOLIK TVOŘÍ MEDIAN MĚSÍČNÍHO PŘÍJMU ČESKÉHO OBČANA. Má práce všech českých europoslanců v prosazování českých národních zájmů 7,2 x vyšší hodnotu ve prospěch českého státu, než práce jeho občanů?“ uzavírá svůj komentář otázkou Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…