Rodina Navalného u rakve. Manželka sledovala pohřeb ze zahraničí

01.03.2024 18:22 | Monitoring

Ruský opozičník Alexej Navalnyj, jenž podle ruských úřadů zemřel náhle v únoru ve věku 47 let, byl dnes pochován na Borisovském hřbitově na jihovýchodním okraji Moskvy. Posledního rozloučení se zúčastnila jeho rodina – ale bez manželky Julije, jež žije trvale v zahraničí – a tisíce příznivců. Na pohřeb dohlížely policejní oddíly.

Rodina Navalného u rakve. Manželka sledovala pohřeb ze zahraničí
Foto: Repro X
Popisek: Alexej Navalnyj

Před vlastním uložením rakve do hrobu se konala krátká pietní akce v chrámu Ikony Matky Boží. Tisíce lidí se tam shromáždily před chrámem, samotná pieta byla následně velmi krátká. Jak uvedli Navalného spolupracovníci, ruské úřady vyvíjely tlak na duchovní, aby poslední rozloučení proběhlo co nejrychleji.

Julija Navalnaja se rozloučila s manželem na sociálních sítích, neboť spolu s dcerou a synem zůstává z bezpečnostních důvodů v zahraničí. „Nevím, jak bez tebe žít, ale pokusím se, abys na mě byl tam nahoře hrdý,“ napsala mimo jiné Julija Navalnaja, která k textu přidala video se snímky z jejich společného života. Dodala také, že si je jistá, že se jednoho dne setkají.

Její muž a otec dětí byl pochován za přítomnosti rodiny či diplomatů v hrobě u vchodu do Borisovského hřbitova. Rakev byla do země spuštěna za zvuků skladby My Way od amerického zpěváka Franka Sinatry.

Alexej Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice. Zemřel náhle v polovině února v trestanecké kolonii za polárním kruhem, kde si odpykával mnohaletý trest. Ruská opozice i řada západních představitelů klade vinu za Navalného úmrtí ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Kreml vinu popírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To byla dvojka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka_I. , 02.03.2024 10:34:39
Vysloužilá dorota a západem placený kriminálník.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …