Rošáda na Ukrajině? Divné kšefty, korupce, pod ministrem obrany se třese židle

01.09.2023 9:00

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) oznámil, že Ukrajinci dosáhli na frontě důležitého úspěchu, pokud jde o ruské dělostřelectvo. Pod ukrajinským ministrem obrany Oleksijem Reznikovem se přesto otřásá půda a hrozí, že bude prezidentem Volodymyrem Zelenským vyhozen z vlády. Už po několikáté. Tentokrát je to podle serveru Kyiv Post kvůli korupční kauze spojené s odvody branců.

Rošáda na Ukrajině? Divné kšefty, korupce, pod ministrem obrany se třese židle
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
Ukrajinci podle amerického Institutu pro studium války s pomocí západních zbraní dosáhli toho, že se ruské dělostřelectvo v některých zónách bojů muselo stáhnout dál od fronty, jinak mohlo dojít k jeho zničení.

Pod ministrem obrany Ukrajiny Oleksijem Reznikovem se přesto otřásá židle. Kvůli korupčnímu skandálu s nákupem zimních bund pro vojáky v Turecku. Podle serveru Kyiv Post Reznikov zmizí z ministerstva obrany a bude přesunut na velvyslanectví Ukrajiny do Velké Británie.

„Podle zdrojů Kyiv Post z Kanceláře prezidenta je Rustem Umerov – v současnosti šéf Fondu státního majetku – kandidátem na nahrazení Reznikova ve funkci ministra obrany, ale žádné rozhodnutí zatím ‚definitivně nepadlo‘,“ napsal server.

Kyiv Post kontaktoval Umerovovu tiskovou službu s žádostí o komentář, ale v době psaní článku nedostal odpověď.

Reznikovův tiskový tajemník uvedl, že konečné rozhodnutí je na prezidentovi. Ministerstvo zahraničí zatím nekomentovalo Reznikovovo jmenování velvyslancem v Británii.

V pondělí 28. srpna sám Reznikov naznačil změnu v pozici, když na tiskové konferenci řekl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má několik projektů, do kterých by chtěl Reznikova zapojit.

Server Kyiv Post připomněl, že nejnovější skandál odhalil ukrajinský novinář Jurij Nikolov, který s odvoláním na zdroje ze Státní celní služby Ukrajiny oznámil, že ministerstvo obrany získalo 233 000 zimních bund za 20 milionů dolarů od turecké firmy. Celní dokumentace týkající se jedné zásilky odhalila překvapivé zvýšení nákladů na dávku 4900 bund na cestě z Turecka na Ukrajinu. Cena se ztrojnásobila a vyletěla ze 142 000 USD na 421 000 USD (nárůst za jednotku z 29 USD na 86 USD). Také se ukázalo, že bundy, přestože byly prodávány jako zimní oblečení, se ukázaly být příliš slabé.

Zdá se, že teď to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj myslí s vyhazovem Reznikova opravdu vážně, ale skutečností je, že to není poprvé, co mohl Reznikov, jenž je ministrem obrany Ukrajiny od prosince 2021, přijít o místo. V únoru 2023 agentura Reuters uvedla, že Reznikovovi hrozí odchod z ministerstva. Tehdy to bylo také kvůli možné korupci, ale spojené se zásobováním vojáků.

Davyd Arachamija, šéf poslanců vládní strany Sluha lidu a blízký spojenec prezidenta Volodymyra Zelenského, veřejně řekl, že se ministrem obrany stane dosavadní šéf ukrajinské tajné služby Kyrylo Budanov a Reznikov přejde na ministerstvo pro strategický průmysl.

„Válka diktuje změny v personální politice,“ uvedl tehdy Arachamija na telegramu.

Jako válečný ministr obrany pěstoval Reznikov vztahy s ministry obrany západních zemí a podle agentury Reuters významně přispěl k tomu, že Ukrajina nakonec od Západu dostala tolik vojenské i finanční pomoci. Oboje ostatně dostává dodnes. A tehdy Reznikov skandál ustál a ministrem obrany zůstal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBlanik , 01.09.2023 10:45:07
Korupční kauzy na ukrajině? To není možný, to je nějaký ten houks nebo dezinformace. Ukrajina je etalon svobody, demokracie a hrdinství.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…