Rudá Semelová o Klausovu projevu: Vrchol arogance a sobectví

01.01.2013 16:04

Novoroční projev prezidenta republiky Václava Klause se opravdu, ale opravdu nelíbil poslankyni KSČM Martě Semelové.

Rudá Semelová o Klausovu projevu: Vrchol arogance a sobectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Marta Semelová

„Přání ekonomické stability a svornosti občanů v době, kdy se na jedné straně rozdávají desítky miliard církvi, kdy zisky v naprosté většině plynou do zahraničí či do kapes těch, kteří se podíleli na rozkradení, rozprodání a likvidaci všeho, co mohlo konkurovat, a na straně druhé je vládní koalicí doslova okrádána většina občanů této země, je naprosto mimo realitu. Kromě toho je to přání od člověka, jenž k této nespravedlnosti pokládal základy, vyloženě pokrytecké. Nad jeho vyjádřením, že materiálně žijeme ve stavu, jenž žádná dřívější generace nepoznala, jsem pak doslova zalapala po dechu. Ať to zkusí říct do očí nezaměstnaným lidem, kteří nedostávají výplatu, mladým rodinám s dětmi, seniorům, bezdomovcům či žebrákům, jež vidíme v Praze na každém kroku. Jeho slova jsou vrcholem arogance, sobectví a zaslepenectví,“ zlobila se poslankyně.

Prezidentův projev ZDE

Rozsah prezidentovy amnestie ZDE

Další ohlasy na projev ZDE

„Odmítnout musím i jeho hodnocení opozice a veřejnosti, která prý naslouchá povrchní kritice. Kdo naslouchá ji? Kdo naslouchá lidem, kteří každou chvíli protestují v ulicích, kteří vyjadřují svůj odpor k tomu, co se v naší republice děje, kteří požadovali referendum k daru církvi? Václav Klaus mluvil o potřebě změn hodnot. Ale tyto hodnoty jako sobectví, devastace morálky a kultury, absence solidarity, neúcta k životu a člověka k člověku, jsou hodnoty kapitalistického režimu, který je pro Václava Klause modla. Mimochodem byl to právě on, kdo razil heslo ´Postarej se sám o sebe.´ Teď se diví?“ dodala Semelová.

Namyšlení spasitelé proti parlamentní demokracii

Klaus v projevu popřál naší zemi stabilitu a vlastenecky apeloval na soudržnost a solidaritu uvnitř rodin, obcí i národa, neboť prý nedokážeme táhnout za jeden provaz a závidíme jeden druhému. Nechtěl vyvolávat špatnou náladu a upozornil, že ekonomická situace není katastrofická a nynější generace se má materiálně nejlépe z celé naší historie.

Varoval ale před „namyšlenými spasiteli“, kteří nabízejí podbízivá laciná řešení a chtějí rozvrátit tradiční parlamentní demokracii. Jako negativní vidí události na politické scéně a hluboký příkop mezi vládou a opozicí. Vláda je podle Klause nestabilní, s malou většinou ve sněmovně a má často problémy sama se sebou. Opozice zase nemá prý konstruktivní řešení. Kvůli šíření negativismu ale míra nespokojenosti a občanského vzdoru přerůstá obvyklou mez.

Upozornil na zaostávání Evropy za zeměmi, kde se stále tvrdě pracuje a varoval před evropskou dluhovou krizí. Zkritizoval byrokracii, kterou na sebe vymýšlíme my i Evropská unie. Jako lék před vulgarizací společnosti vidí návrat k tradičním hodnotám, povinnostem a tvrdé práci proti lacinému pokrokářství a populismu. Každý by měl začít ve zlepšování věcí sám u sebe.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …