Šéf ODS Fiala: Západ má podíl na destabilizaci světa i na agresivitě Ruska. Moskva nás ohrožuje

22.01.2015 10:20

Politolog a zároveň předseda ODS Petr Fiala vydává knihu s názvem Na konci bezstarostnosti. Server Týden.cz uvádí, že politik v ní překračuje příkop mezi politologií a politikou a v souboru textů popisuje hlavní problémy české zahraniční politiky. V první nejobsáhlejší a nejteoretičtější části hledá kořeny krize Evropské unie a evropské politiky vůbec.

Šéf ODS Fiala: Západ má podíl na destabilizaci světa i na agresivitě Ruska. Moskva nás ohrožuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

"Západ nás neohrožuje, je zárukou naší bezpečnosti, Rusko potenciálně ano," argumentuje pro zachování orientace české zahraniční politiky na euroatlantický prostor a varuje před iluzemi o slovanské vzájemnosti a spolupráci s Ruskem. Fiala však pro zajištění bezpečnosti odmítá i Evropskou unii. "Ve společnou zahraniční politiku nevěřím, ne z nějakých ideových důvodů, ale z důvodů věcných," a argumentuje, že pořád platí, že se suverenita národních států nerozpustila v nadnárodních strukturách. Neexistující nadnárodní evropská demokracie podle něj oslabuje fungující demokracii na národní úrovni, což ve svém důsledku podle Fialy politiku ničí.

Fiala viní Západ z podílu na krizích ve světě. "Západ, podobně jako má podíl na destabilizaci islámského světa, může i za agresivní chování a novou rétoriku současného Ruska. Připusťme, že by to byla pravda. No a co? V každém případě musíme stát tam, kde se nejlépe uskutečňují naše národní zájmy a kde je zaručena naše bezpečnost," píše Fiala s tím, že se bohužel vytrácí vědomí o národních zájmech.

Země, které ztrácejí víru ve své hodnoty, porazí sami sebe

Léčba ještě hlubší integrací zdůvodněná ekonomicky je tak chybná, problémy ještě zhoršuje a volání po evropské nadnárodní vládě kvůli efektivnímu vládnutí je podle něj nebezpečné, podobně jako ochota vzdávat se svobody a práv ve prospěch bezpečí, prosperity či čehokoliv jiného. "Země, které ztrácejí odhodlání, víru ve své hodnoty, žijí na dluh a nevědí si rady samy se sebou, přímo vybízejí, aby byly poraženy nebo aby porazily samy sebe," varuje ve své knize Fiala.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…