Šel po ní Krejčíř. Advokátka chce do Senátu: Mafie, STAN, Redl, novináři. Vše řekla

14.09.2022 8:15 | Rozhovor

„Já do boje s mafií nikdy jít nechtěla, ona skoro před 20 lety začala bojovat se mnou. Nemohu zato, že si Radovan Krejčíř nevzal s sebou na Seychely všechny zkorumpované policisty, politiky, státní zástupce a příslušníky dalších složek,“ říká ve velmi otevřeném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz advokátka Miroslava Hustáková. A právě snahu zabránit mafii, aby si prosazovala v českém Parlamentu zákony, které jí dovolí krást za bílého dne, si vzala jako své poslání, pro které se rozhodla ucházet se o funkci senátorky. „Je už důležité, aby soudy začaly zkorumpovaným politikům udělovat tresty spočívající ve výkonu volené politické funkce v mnohem větším rozsahu, než bylo dosud. Pokud bude u moci současná vláda národní zkázy, kterou zajímá víc Ukrajina, než Česká republika, tak nejde čekat v tomto směru vůbec nic,“ dodává doktorka práv Hustáková, která kandiduje do horní komory Parlamentu v dresu Trikolory.

Šel po ní Krejčíř. Advokátka chce do Senátu: Mafie, STAN, Redl, novináři. Vše řekla
Foto: Archiv MH
Popisek: Advokátka Miroslava Hustáková

V minulém rozhovoru pro Parlamentní listy.cz jste mluvila o tom, že byste v Senátu chtěla bojovat proti mafii, která si dokázala prosadit zákony tak, aby mohla krást za bílého dne. To jsou poměrně silná slova. Skutečně žijeme v zemi, kde působí mafie?

Ano, žijeme. Devatenáct let od pádu Union banky nemohu žít normálně, protože jsem si dovolila zachránit firmu, které se chtěl zmocnit Radovan Krejčíř. Je to kauza CDZ a.s., kterou celou popisuji na svém webu. V roce 2003 jsem netušila, kdo je Radovan Krejčíř ani jsem neznala jiná jména jemu podobná. Žila jsem si v pohodě jako advokátka, která se specializovala na celní poradenství a slušně vydělávala. Můj klient měl 7 zaměstnanců, vydělával tehdy ročně 20 milionů korun čistého zisku a já se jako jejich advokátka neměla špatně. Než si vzpomněl Radovan Krejčíř, že tuto firmu chce. Co se dělo potom, popisuji na těch svých stránkách. Já jen chtěla vědět, jak je možné, že můžete beztrestně způsobovat milionové celní dluhy, když normální smrtelník musí všechno vůči státu zaručovat. Stát vám jako běžnému občanovi nedovolí nic dovézt, aniž byste zkrátka měl celní záruky. Potom jsem zjistila, že pro Radovana Krejčíře byla vyrobena novela celního zákona č. 1/2002 Sb. Ačkoliv původní návrh ohledně zajištění byl takový, že celní orgán mohl zajištění dluhu prominout, pokud hrozil celní dluh do výše 20 000 Kč, kdosi v Hospodářském výboru Sněmovny při druhém čtení zákona nechal vynechat těch 20 000 Kč. Tím nemusel chtít celní orgán zajištění dluhu vůbec, pokud tak uznal za vhodné. Při schvalování zákona si toho poslanci asi nevšimli a zákon schválili téměř všichni. No, a tak se stalo, že u firmy ovládané Krejčířem, která existovala pár měsíců, došel celní orgán záhadně k závěru, že jí může plně důvěřovat. Věřil tedy, že bude dluh zaplacen i přesto, že zajištěn nebyl. To jsou fakta. Dnes už zní celní zákon jinak, ale ať si každý normální podnikatel sám řekne, jestli by se s ním celník za takových podmínek vůbec bavil, pokud by jej nepodplatil.

Mafie je zločin prorostlý do státního aparátu a ten tu rozhodně je v nějakých formách i dnes. Zároveň má ale tato mince i druhou stranu. Tak jako máte na jedné straně téměř neviditelnou mafii, tak na druhé straně je tu jejich protipól. Veřejnost je rovněž nezná, ale jsou to například někteří policisté, kteří ve spojení s některými novináři tuto společnost čistí. Zjistit pro laika kdo je kdo, je velmi těžké. Velmi často se totiž mafie a jejich protipól projevují navenek podobně. Některé osoby jsou zde cíleně špiněny, médii dehonestovány, protože jsou nepohodlné. To je případ např. paní Vitáskové, ale i desítek jiných osob. Na druhé straně stojí ale i novináři, kteří patří k druhé straně a plní důležitou roli, protože bez nich by tady možná žádný mafián nebyl ani před soud postaven. Pro běžného člověka je prostě těžké poznat, kdo stojí na které straně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…