Sem až to povede. Umělec k pokračování Václaváku. Silné

13.03.2023 10:33 | Ze sítí

Sobotní demonstrace Česko proti bídě na Václavském náměstí, kterou pořádala strana PRO, se možná nesetkala v médiích s takový ohlasem, jaký někteří očekávali. O to větší pozornost jí věnovali různí analytici, komentátoři a veřejně činné osoby. Zazněly pojmy jako generální stávka a výzvy k vytvoření plánu pro rozvoj ČR a ke spojení tzv. lidí rozumu a lidí srdce. Zmíněno bylo i to, že skončila chiméra „spojování“ a chiméra „vlastenecké scény“. Netáhla, která chtěla sjednocovat, aby velela celku, mají prý „po žížalkách“.

Sem až to povede. Umělec k pokračování Václaváku. Silné
Foto: Facebook
Popisek: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí svolaná politickou stranou PRO pod heslem „Česko proti bídě“

„Dvě nejdůležitější slova, která zazněla na včerejší demonstraci, jsou generální stávka,“ napsal na svůj facebook v ohlasu na zmíněnou demonstraci režisér, publicista, analytik a politický komentátor David Martinek.

Podle něj je generální stávka vyjádřením stavu, kdy se většina občanů v zemi odmítá dál podřizovat chybným rozhodnutím vlády a dává jednoznačně najevo, že nehodlá dál strpět jak porušení předvolebních slibů, tak nebezpečnou politiku, vedoucí k ničení prostředí a společnosti.

„Postup kroků je evidentní. Generální stávka. Demise vlády. Nový plán pro Česko. Nové volby,“ je si jistý Martinek s tím – je mu prozatím jasné – že většinová společnost v tuto chvíli podobné myšlenky ještě odmítá.

Faktem ale podle něj je, že vláda, která se vehementně, za cenu lží, podrazů a planých slibů prodrala k moci, v danou chvíli ovládá Parlament a Senát. Její kandidát, generál NATO, Petr Pavel, se stal prezidentem. Vládě přizvukují mainstreamová, veřejnoprávní i komerční média. Na své straně má i Ústavní soud v osobě Pavla Rychetského.

„A především má podporu podstatné části veřejnosti. Nedávné vítězství generála Pavla v prezidentských volbách je toho jasným dokladem. Nezáleží na tom, že volební vítězství je spíše výsledkem soustředěné a dlouhodobé palby médií na hlavního prezidentského protikandidáta, Andreje Babiše,“ uvádí dál režisér a pokračuje:

„Nezáleží ani na tom, že média ve svém tažení proti opozici systematicky ničí opoziční proudy a poskytují tak Fialově vládě podporu, kterou si nezaslouží. Ani v nejmenším. Je to dlouholetý problém, jehož podstatou je prostý fakt, že většina novinářů a médií si ztotožňuje současnou politickou garnituru s ideály demokracie. Přestože to není pravda.“

Režisér a analytik pak pokračuje i zmínkou o propojení státní moci s organizovaným zločinem.

„Každodenní realita, přešlapy proti demokratickým principům a hodnotám usvědčují tuto politickou garnituru ze zneužívání demokracie. Pokusy o omezování opozice, politické procesy, ostrakizace politické konkurence, špinavé lhaní, vládní neúspěchy a jejich relativizaci vidíme prakticky denně. Nemluvě o propojení s kriminálními skupinami,“ uvádí zřejmě nejen v souvislosti s dobře známou kauzou Dozimetr, ale zároveň dodává, že rozhodující část veřejnosti se o to nezajímá, nebo tomu jednoduše, zatím, nevěří.

Poté přechází David Martinek k úloze opozice v současném systému a situaci.

„Nezáleží dokonce ani na tom, že většina občanů v tomto státě prostě ví jen polovinu pravdy. Tu, kterou mají vidět a vědět. Je to problém opozice. Opozice má být natolik silná a schopná, že tento neblahý stav dokáže postupnými kroky zvrátit,“ myslí si režisér.

„Opozice, autoři, nezávislí ekonomové, odborníci, nezávislá média či organizace nemají potřebné finance. Natož rozsáhlou podporu, jakou mají k dispozici apologetové této vlády. Podporu západních institucí, vlivových agentur, futrujících rozpočty mimovládek, neziskovek a redakcí granty. Stamilionovou fundaci, například přímo novinářům. Jak jinak, než z veřejných prostředků,“ kritizuje Martinek podmínky, vlivy i upevňování moci stávající vlády a ve svém dalším textu kritizuje také práci „provládních“ médií.

„Opozice, parlamentní i mimoparlamentní, má sice podporu značné části veřejnosti, ale zatím nedokáže vnášet celospolečenská témata a získat si pravdou, objektivním přístupem, režimem padni, komu padni, na svou stranu většinovou veřejnost. O tom, co je ‚pravda‘ rozhodují provládní média.“

David Martinek přichází ale i s návodem, jak situaci změnit.

Opozice musí podle něj přijít s jasnou a srozumitelnou vizí, jak dál. Musí dokázat vytvořit nový plán pro Česko, smysluplný, inspirativní projekt řízení a vedení státu, projekt politické i ekonomické obnovy státu a změny postavení Česka z role subalterní ekonomické i politické kolonie.

„Opozice musí definovat dlouhodobé, srozumitelné a funkční praktiky rozumné, inteligentní správy státu, s nimiž budou souhlasit majority. Teprve potom může opozice doufat v to, že se na její stranu přidá většinová společnost.“

Česko podle Martinka potřebuje plán obnovy.

„Potřebujeme plán, který poprvé v polistopadové historii Česka umožní vydat se jinou cestou. Cestou obnovy, k moderní, sebevědomé zemi s průmyslovou tradicí, která dokáže svou tradici přetavit v nové postavení na mapě.“

A potřebuje také politiku, která je založena na korektním, ale nekompromisním hájením domácích zájmů.

Česko by mělo být zároveň spolu s Polskem, Maďarskem, Slovenskem, Rakouskem, Slovinskem a dalšími státy, Srbskem, Rumunskem, Bulharskem či pobaltskými státy, tahounem změn ve střední a východní Evropě.

„K tomu ale budeme potřebovat politiky a vlády, které takového postoje budou vůbec schopny. Reprezentace, uvyklé podřízenému postoji vůči Západu, můžeme s poděkováním propustit. Je čas vykročit k nové úrovni vztahů,“ je si Martinek jistý.

Generální stávka a protesty jsou signálem nespokojenosti, to ale podle režiséra nestačí.

Musíme přejít k jiné dimenzi. 

„Změna v postojích veřejnosti a jednoznačný příklon k vizi Česka jako moderní země, schopné nést odpovědnost za vlastní vývoj, je během na delší trať. Tento trend vznikne teprve tehdy, když opozice najde smysluplný plán, s nímž budou souhlasit většiny.“

„Bude to složité. Bude to trvat nejméně 15 let. V tuto chvíli se teprve formují skupiny a lidé, kteří uvažují o několik kroků dál. Existuje jen velmi úzká skupina lidí, která vidí do budoucnosti. A která je ale zároveň v obtížném postavení. Nemá na své straně prakticky nic. Jen vládní přešlapy a oprávněnou kritiku,“ vidí Martinek neradostnou situaci, ale také východisko z ní.

„Začneme tím, že se začneme scházet. Tvořit. Organizovat. Potkávat se,“ vyzývá a přidává svůj pohled na skupiny lidí, kteří by měli táhnout za jeden provaz.

Jsou to podle něj jak lidé, kteří ve svém vidění upřednostňují racionální stanoviska, data, fakta, ekonomické, vědní a společenské dovednosti a kteří vnímají ekonomiku jako základ všeho. Lidé rozumu, tak lidé, kteří vnímají společnost, ekonomiku i politiku prizmatem humanity, solidarity, vzájemnosti, kultury. Lidské a společenské podpory, kteří vnímají člověka, život, jako nejvyšší hodnotu a dar. Lidé srdce.

„Lidé rozumu a lidé srdce. Musíme se spojit. Najít cestu,“ uzavírá Martinek svůj facebookový komentář.

Z jiného úhlu se na včerejší demonstraci a na to, co na ní zaznělo a jaké vyslala signály, podíval podnikatel Petr Viktorýn. I v jeho slovech lze ale nalézt průnik s těmi Martinkovými.

Podle Viktorýna Jindřich Rajchl na sobotní demonstraci provedl několik zásadních kroků souběžně.

Uspořádal občanskou demonstraci, zbavenou všech politických nálepek a symbolů, čímž vyvrátil nesmyslné tendence o sčítání neměřitelného potenciálu neviditelných stran a kvazi politiků.

„Občanská společnost je totiž jen jedna a levnou energii, kvalitní potraviny, dostupné bydlení nebo důstojné stáří, si zaslouží volič KSČM úplně stejně, jako volič ODS, volič Pirátů ... nebo nevolič. K tomu žádné štěpení voličů na strany není nutné a beztak je to jen proto, aby si uhájili svou židli a po volbách se zase dali dohromady,“ je přesvědčený podnikatel o účelovosti některých konání politických stran.

Dále pak podle podnikatele skončila chiméra „spojování“ a chiméra „vlastenecké scény“.

„Vlastenectví je vnitřní osobní postoj, jako víra, ...nikoliv běhání ve vojenských hadrech a nadužívání státních symbolů. Vlastenec je každý, kdo to s touto zemí myslí dobře a není nutné kvůli tomu ze sebe dělat uječeného kašpara. Vlastenci byli vždy elita národa z řad intelektuálů, ne to, co se děje poslední dva roky,“ je si jistý Petr Viktorýn.

Podle něj sobotní demonstrací také skončil politický handl „jaké místo mi dáte na kandidátce za to, když vám mých třicet kulhajících oveček roznese v ulici letáky?“.

„ŽÁDNÉ,“ odpovídá Viktorýn s tím, že pokud je někdo pilný, schopný a pracovitý, má 100x větší cenu, než jeho intrikářský předseda, který si z něj dělá lokaje.

JUDr. Jindřich Rajchl

  • PRO 2022
  • Předseda strany Právo Respekt Odbornost
  • mimo zastupitelskou funkci

Každý schopný člověk má podle Viktorýna pro Rajchla stejně vysokou cenu a nemusí sebou tahat celou pyramidu papalášů nad sebou.

„Netáhla, která chtěla sjednocovat, aby velela celku, mají ‚po žížalkách‘ a musí si asi máknout sami.“

Mimo jiné si Viktorýn všímá i toho, že Rajchl „přinutil kolabující vládu, aby zinscenovaným policejním zásahem předvedla, jakou formu demokracie vlastně hájí“.

Faleš, intriky, klientelismus, obhajoba drancování státní kasy a hysterické mediální výstupy, které se vytvářejí na objednávku, nejsou podle podnikatele skutečností.

Podnikatel a podporovatel Trikolory je přesvědčen i o tom, že Jindřich Rajchl také nastartoval celospolečenský dialog o nutnosti funkčních změn, ve snaze stabilizování státu ve prospěch občanů, ne ve prospěch instalovaných agend a korporací a jasně se vymezil proti tomu, že česká vláda nesmí hájit americké, ukrajinské, ruské ani čínské zájmy, ale pouze zájmy občanů České republiky.

Podle Viktorýna vyzval Rajchl také česká média k poskytnutí prostoru pro konfrontaci „z očí do očí“ se zástupci vlády, která svou roli nezvládá, veřejné finance se hroutí a má to dopad na snižování kvality života všech občanů.

„Bude tedy velice těžké tomuto všestranně otevřenému pro-občanskému postoji jakkoliv čelit,“ domnívá se Viktorýn a opět chválí hlavního organizátora demonstrace.

„Bravo, tohle má reálný směr, hned ve více úrovních.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za Česko musíme bojovat sami a tady., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 13.03.2023 12:06:04
Žádné kecy o tom, kde všade se bojuje za Prahu. Z takových keců už jsme vyrostli a pokud se někde po světě za něco bojuje, tak je to za USA.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…