Senátor: Když na tom Zeman bude zle, je na místě odstavení

28.10.2021 10:41

Předseda senátní komise pro Ústavu Zdeněk Hraba (STAN) bude požadovat podrobnější informace o zdravotním stavu prezidenta republiky Miloše Zemana. Video, které zveřejnila prezidentská kancelář, podle něj nic nezměnilo. Hraba hovořil s moderátorem Čestmírem Strakatým v pořadu Prostor X.

Senátor: Když na tom Zeman bude zle, je na místě odstavení
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Úvodem videa se Hraba vyjádřil k tomu, zda je stále namístě hlasovat o článku 66 ústavy k převedení některých pravomocí prezidenta na předsedu Sněmovny a na další ústavní činitele, kvůli zdravotnímu stavu hlavy státu. „Je namístě o tom uvažovat. Je to jedna z variant, pokud by se zdravotní stav prezidenta republiky vyvíjel ne pozitivně,“ sdělil Hraba.

„Bude záležet na tom, jaké bude zdraví pana prezidenta v den D, to znamená v den, kdy se bude rozhodovat o zařazení toho bodu, což by mělo být 9. listopadu. Bude záležet na aktuálním stavu zdraví k 9. listopadu a hlavně na prognóze. Zpráva Ústřední vojenské nemocnice z 18. října hovoří o tom, že se stav nebude lepšit v řádu týdnů. Pokud bude ta prognóza takhle pesimistická, tak je namístě minimálně zařadit projednávání bodu na plénum a hlasovat podle článku 66, případně můžeme diskutovat, zda jsou splněny všechny podmínky, zda podklady, které Senát má, jsou dostatečné, zda skutečně pan prezident nemůže vykonávat svůj úřad,“ dodal Hraba, že to bude věcí diskuse. 

Ve zprávě z 18. října z Ústřední vojenské nemocnice se píše, že prezident není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti, což se však nutně nerovná výkonu funkce. I z toho důvodu chtějí senátoři nový posudek, aby to bylo jasně specifikováno. „Takto bych to chtěl avizovat na schůzce komise 2. listopadu, kde bych to chtěl se senátory projednat a toto jim navrhnout. Tak, abychom se tedy usnesli na výzvě nebo usnesení, na závěru, který bychom směřovali organizačnímu výboru, respektive panu předsedovi, aby si Senát vyžádal lékařský posudek s takovýmito parametry,“ sdělil Hraba. 

A očekává Hraba, že by případné rozhodnutí Senátu prezident napadl? „Pokud mu to zdraví dovolí, tak si myslím, že ano,“ podotkl.

Hraba se také vyjádřil k videu z nemocničního pokoje, kde Zeman měl podepsat listinu týkající se svolání zasedání Poslanecké sněmovny. „Video na mě působilo smutně. Působilo na mě hlavně, že je promítáno z důvodu, aby se poskytly důkazy pro někoho jiného než pro pana prezidenta a že to nebyla čistě vůle pana prezidenta, aby on dokázal to, že je schopen vykonávat svůj úřad. A myslím si, že ta hlavní motivace byla vedena Kanceláří prezidenta republiky, aby prokázali, že nelhali, že se ta schůzka uskutečnila. Samozřejmě to vyvolalo zase řadu otázek, za jakých okolností, jak je možné, že tam bylo tolik lidí, jak to, že nebyli oblečeni tak, jak by návštěvy na JIP měly být,“ zmínil Hraba. Prezident podle něj listinu podepsal a věděl, co podepisuje. 

Je to tedy důkaz toho, že je schopen vykonávat minimálně nějaké funkce? „Tenhle záznam je ze 14. října, Ústřední vojenská nemocnice vydala zprávu 18. října. Jak psala Ústřední vojenská nemocnice, stav se zhoršil. Teď se zase zlepšil, určitě je to důkaz toho, že lékařská péče ÚVN je špičková a že umí mnohé. Umí vyléčit i závažné choroby. Samozřejmě, nikdo neznáme přesnou diagnózu pana prezidenta, ale tak, jak je ve veřejném prostoru publikováno, není na tom zdravotně dobře,“ sdělil Hraba.

Hraba se pak také pustil do kancléře Vratislava Mynáře, jehož role je podle něj nedůvěryhodná. „Komunikace Kanceláře prezidenta republiky by měla být maximálně široká,“ domnívá se Hraba, jemuž nepřijde správné, že jsou leckdy napadáni novináři, kteří se ptají, jak se věci mají. 

Závěrem rozhovoru se pak Hraba vyjádřil k účasti Pirátů ve vládní koalici.

„Myslím si, že by bylo korektní s Piráty ve vládě počítat. Ale myslím, že jejich účast by měla být adekvátní jejich volebnímu výsledku,“ domnívá se Hraba, jenž v minulosti uvedl, že i jedno místo pro Piráty je dost. V koaliční smlouvě však byly uzavřeny jiné dohody, Starostové ale výrazně Piráty přeskákali – a Piráti  budou mít ve Sněmovně zastoupení jen čtyř poslanců.

„Kroužkování výrazně překreslilo původní rámec. Myslím si, že to bylo natolik výrazné, mě osobně to překvapilo, jak moc se proměnilo pořadí a kdo vlastně byl zvolen. Skutečně jsem byl velmi překvapený,“ sdělil Hraba ke koaliční smlouvě PirSTAN. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…