Šest úkolů pro Babiše. Fiala, Jurečka a Pekarová dali najevo, co bude stát delší nouzový stav

08.02.2021 18:35

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) definovala ve svém prohlášení šest kroků, které by vláda měla splnit, pokud chce hledat podporu nouzovému stavu. Podle ní stojíme na křižovatce. „Jde nám v první řadě o ochranu zdraví a životů lidí. Buď budou poslanci jenom nadále pokračovat v prodlužování restrikcí a nouzového stavu, nebo vláda přistoupí také k sérii rozumných rozhodnutí, která navrhujeme,“ poznamenali Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Petr Fiala (ODS).

Šest úkolů pro Babiše. Fiala, Jurečka a Pekarová dali najevo, co bude stát delší nouzový stav
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předsedové tří koaličních stran po podepsání memoranda

Jako první koalice žádá postupné uvolňování škol. „Žáci a studenti jsou doma už bezmála rok a je potřeba najít cestu, jak umožnit jejich návrat do škol,“ píše se v prohlášení. Navrhují, že v první fázi by mělo dojít k otevření prvního stupně ZŠ, 9. tříd a maturitních a závěrečných ročníků SŠ. Měla by být umožněna praktická výuka na odborných školách (i v omezených skupinách) a výuka na ZUŠ ve formátu jeden učitel a jeden žák. Vláda by podle koalice měla pro všechny pedagogy v otevíraných školách okamžitě zajistit respirátory FFP2. Zároveň by také měla zajistit šetrné antigenní testy pro plošné testování žáků. „Pedagogové by měli být očkováni prioritně z důvodu veřejného zájmu udržení prezenčního vzdělávání,“ dodává koalice.

Následně také požaduje přijetí odškodňovacího zákona, který pokryje 100 % fixních nákladů. Tak se podle lídrů SPOLU uleví živnostníkům, podnikatelům a jejich zaměstnancům, na které dopadla vládní opatření.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Apelují také na odpuštění odvodů u živnostníků a odvodů sociálního pojištění pro malé firmy. Podle nich bylo jednou z nejúspěšnějších pomocí podnikatelům a živnostníkům. „Tato podpora ekonomickému sektoru by měla být obnovena,“ uvádí koalice.

„Vláda má předložit krizovou legislativu a pandemický zákon v přijatelné podobě, který umožní ukončení nekonečného prodlužování nouzového stavu a umožní vládě potřebné fungování při řešení pandemie,“ dodává koalice SPOLU.

„Do doby přijetí krizového zákona žádáme vládu, aby předložila konkrétní seznam požadavků, ke kterým potřebuje nouzový stav,“ zmiňují také. V závěrečné kapitole se pak věnují očkování a testování. „Je potřeba vyřešit distribuci vakcín (viz víkendové uložení dávek Moderny ve skladech, místo aby směřovala k využití). Vybudovat robustní registrační systém, který bude schopen zvládnout registrace milionů lidí, na které se snad brzy dostane, a také „vychytat“ nedostatky ohledně vyhledávání vhodného místa s nejbližším termínem, reakce na případné výpadky dodávek, aby lidé o termín jednoduše nepřišli. Mimo zájem by neměly zůstat také dostupnost dat o množství dávek, kolik kdy doputuje (aby očkovací místa mohla plánovat první a druhé dávky), ale také smlouvy (vakcíny, distribuce) pro zajištění transparentnosti. Podmínkou návratu do co nejnormálnějšího života a otevření ekonomiky, ale i volnočasových aktivit je masivní testování,“ zní v prohlášení. 

Koalice je podle svých slov připravena diskutovat o návrzích s premiérem Andrejem Babišem (ANO) před jednáním o prodloužení nouzového stavu. „Máme zájem, aby vláda mohla účinně čelit pandemii, a rozumná rozhodnutí podpoříme tak, jako to děláme už téměř rok. Ale také nehodláme přihlížet nečinnosti a bezradnosti. Pokud vláda nevyslechne a nesplní rozumné požadavky občanů, které zastupujeme a kteří se na nás obracejí, tak těžko může očekávat podporu nouzového stavu,“ zakončují lídři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…