Severočeský dotační ráj: Přijeli pánové z kraje s výhodnou nabídkou. Kdo ji nepřijal, měl smůlu. A hádejte, komu patřily obdařené firmy

02.02.2017 8:05

V kauze miliard z evropských dotací na severu Čech je obviněno 24 lidí. Peníze tam často získávaly firmy s vazbami na tamní politiky. O případu informuje obsáhle MF Dnes.

Severočeský dotační ráj: Přijeli pánové z kraje s výhodnou nabídkou. Kdo ji nepřijal, měl smůlu. A hádejte, komu patřily obdařené firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Deník popisuje, že schůzky nejprve vypadaly jako běžné návštěvy starosty malého města u vysoce postaveného krajského politika. „Jenže starosta, který tou dobou žádal o dotaci na opravu náměstí, dostal během schůzky na vybranou – když necháš výběr stavební firmy na nás, dotaci dostaneš. Přitom o přidělení evropských peněz musí rozhodnout hodnotitelé dotačního úřadu na základě kvality projektu. Podmiňovat přidělení dotace čímkoliv jiným nelze,“ popisuje MF Dnes. Takovéto svědectví získala hned od tří starostů z Karlovarského a Ústeckého kraje. 

„Pár dní před definitivním schválením dotace mi při osobní schůzce dotyčný člověk naznačil, že peníze nám přiklepnou jen za podmínky, že nám výběrové řízení na zhotovitele stavby zorganizuje jakási firma Ropro,“ vzpomněl si například starosta Krásné Lípy Zdeněk Linhart. Když však pak radní podmínku neschválí a výběrové řízení si zorganizují sami, podepíší to, že už město žádné dotace v dalších letech nedostane.

Šéf společnosti Ropro Michal Petřík, který působil v inkriminované době, se však před těmito tvrzeními brání. Důkazy prý nejsou. 

A stavební zakázky mířily k vskutku zajímavým firmám. Minimálně polovina ze zhruba deseti miliard korun z evropských fondů zamířila do společností regionálních podnikatelů či firem s nimi spojených. Nebo také k vlivným podnikatelům, například k Danielu Ježkovi, Alexandru Novákovi a Patriku Oulickému. Zbylé tři miliardy si pak rozdělilo devět firem.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…