Šílený střelec na Filozofické fakultě. Na místě mrtví

21.12.2023 15:59

V budově Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze byla nahlášena střelba. Na místě zasahují všechny složky IZS, podle prvotních informací je 11 mrtvých včetně střelce a zranění. Náměstí Jana Palacha je uzavřeno.

Šílený střelec na Filozofické fakultě. Na místě mrtví
Foto: Screen vysílání TN.cz
Popisek: Policie před Filozofickou fakultou, po které se pohybuje střelec

Policie zasahuje v budově Filosofické fakulty, odkud byla hlášena střelba. Na dostupných záběrech jsou vidět lidé vybíhající z budovy a střelba. Policie na svém účtu na síti X informuje, že na místě jsou mrtví i zranění.

„Aktuálně zasahujeme na Náměstí Jana Palacha u nahlášené střelby ve škole. Na místo jedou v současné chvíli všechny složky IZS. Další informace poskytneme ihned, jak to bude možné,“ píše policie s tím, že celé Náměstí Jana Palacha a blízké okolí je zcela uzavřeno.

 

 

„Na základě prvotních informací můžeme potvrdit, že na místě jsou mrtví i zranění lidé,“ stojí v dalším příspěvku.

 

 

Podle informací záchranné služby na místo vyrazilo množství jejích posádek a také speciální vůz Golem používaný při hromadných neštěstích. „Na místě se pravděpodobně nachází větší množství zraněných osob. O typu a počtu zraněných zatím nemáme informace,“ dodali záchranáři podle informací serveru Novinky.cz. V 16:05 hodin byl aktivován traumaplán.

 

 

Podle prvotních informací přímo z Filozofické fakulty se střelec nacházel ve 4. patře budovy.

Ve čtvrtém patře Filozofické fakulty se nacházejí učebny, a lze se do něj dostat pouze po jediném schodišti, což značně limituje únik.

„Vážení kolegove, vydržte na místech, nikam nechoďte, pokud jste v kancelářích, zamknete je a před dveře umístěte nábytek, zhasnete, střelec je pravděpodobně ve čtvrtém patře hlavni budovy na Náměšti Jana Palacha, čekám na pokyn policie CR, která mi bude volat,“ nabádala v mailu tajemnice FF Uk Zdeňka Filipová.

Zabarikádovaní studenti poskytli informace o dívce, která měla spadnout při snaze uniknout slezením z balkónu.

Policie preventivně uzavřela stanici metra Staroměstská hned vedle fakulty. Soupravy zde pouze projížděly.

V 16.01 policie uvedla, že střelec byl „eliminován“. Podle informací, které se objevily na sociálních sítích, měl spáchat sebevraždu.

Na místo v současné době zamířil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) ruší program.

„Motivaci střelce v tuto chvíli nechci komentovat, situaci dále mapujeme. Oceňuji profesionální zásah všech složek. Policie byla na místě v řádech minut. Svoláme tiskový brífink s policejním prezidentem a následně i s premiérem. V tuto chvíli se v žádném případě nedá potvrdit souvislost s vyšetřovaným případem v Klánovicích,“ uvedl ministr Rakušan.

Paniku na místě ilustruje i video prchajících studentů, které přitom bylo pořízeno až na Karlově mostě, několik stovek metrů od fakulty.

A postupně se sítěmi šíří i děsivé obrázky z fakulty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když na Slovensku mohli za Kuciaka sesadit Fica-tak proč ne u nás za toto sesadit Fialu s vykulencem... A je to!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 21.12.2023 17:49:56

|  18 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …