Škodíš mi, volíš Zemana s Babišem! Jan Hřebejk a jeho rodina. Silný vhled

08.02.2021 15:01 | Zprávy

„Stává se to i v lepších rodinách,“ je známé české úsloví, které by se dalo použít na to, s čím se v neděli svěřil režisér Jan Hřebejk. Jeho švagr totiž volil Andreje Babiše a Miloše Zemana, a to opakovaně. „Řekl jsem mu, že mě, moje děti a lidi jako já ale jeho volba ohrožuje,“ řekl režisér. Ovšem zlý švagr prý není. Ale už je bývalým švagrem, se kterým se nevídá. Což souhlasí s tím, co Hřebejk řekl po druhé volbě Miloše Zemana: „Kdo po všech těch excesech za těch pět let Miloše Zemana volil, nevím, to jsou lidi, se kterýma nechci mít nic společnýho.“

Škodíš mi, volíš Zemana s Babišem! Jan Hřebejk a jeho rodina. Silný vhled
Foto: Facebook
Popisek: Režisér Hřebejk protestuje proti Zdeňku Ondráčkovi

„Před dvěma lety se můj bývalý švagr tvářil dotčeně, že kritizuji voliče Zemana. On volil Zemana i Babiše opakovaně, jak se mi trochu zlomyslně chlubil, protože ‚každý má právo na svůj názor‘. Řekl jsem mu, že mě, moje děti a lidi jako já ale jeho volba ohrožuje,“ sdělil Hřebejk na Twitteru.

Jak vypadá situace se švagrem dnes, zda dotyčný lituje, koho volil, mu ovšem známo není. „Švagr je to bývalý a jeho politické preference podivné. Ale není to žádný fašo-komunistický dobytek s názory ‚za komunistů bylo líp‘ nebo ‚cikáni do plynu‘. Osobně není ani zlý. Má prostě jen ‚svůj názor‘. Nevím, jestli mu prezident s premiérem dělají radost,“ doplnil na dotaz. „Můj názor je, že volba dua Zeman a Babiš svými důsledky postihne možná ještě více jejich voliče. Každopádně jim nic nepřinese. Jen ten jejich zlomyslný pocit,“ mínil Hřebejk.

Do diskuse se zapojili bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek a komentátor Petr Honzejk. „Nejděsivější odpovědi ze života: ‚Jsem volil Babiše, protože jste mu všichni nadávali‘ a ‚Zemana, toho druhého jsem neznala‘,“ tvrdil bývalý předseda a Honzejk dodal, že podobný efekt se vyskytuje i u písniček z rádia, tedy že lidé mají rádi většinou to, co znají.

Hřebejk se přidal, že tento efekt je důležitý v politickém marketingu. „Tedy to, co chápe kromě Babiše i Tomio Okamura nebo Václav Klaus (tam se to asi dědí). A z demokratického spektra třeba Pavel Novotný nebo Ivan Bartoš. K této schopnosti bohužel patří i zvýšená ochota ke konfrontaci,“ řekl a Bělobrádek poznamenal, že znalost tohoto faktu ještě neznamená schopnost.

Jeden z komentujících poznamenal, že problém by mohl být v tom, že Babiš nemá protiváhu. „Myslím, že problém je, že silný Klaus měl proti sobě silného Zemana. Koho má proti sobě silný Babiš? Když slyším tak trochu ‚uplakané‘ komentáře a odpovědi pana Fialy a ostatních, tak nevím. Chtělo by to více ráznosti ve slušnosti,“ mínil. „Klaus (tehdy) byl standardní politik, Babiš je vládnoucí oligarcha v ohromném střetu zájmů, vlastnící klíčová média a obsazující státní správu svými zaměstnanci. A opírající se o zákony ignorujícího Zemana, KSČM a SPD. Proberte se. Jsou tu dva opoziční bloky s čitelnými lídry,“ oponoval režisér.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…