Školní hajlování v Německu. Spolužákovi vyholili do vlasů hákové kříže

15.02.2024 12:46

Z krajského města Ústí nad Labem je to do německé spolkové země Sasko co by kamenem dohodil. Nějakých 40 kilometrů. A pokud do Saska zajedete na výlet, tak tu podle deníku Bild potkáte středoškoláky inklinující ke krajní pravici, kteří se nezdráhají hajlovat při exkurzi v nacistickém koncentračním táboře a občas na sebe pokřikují, že „židi patří do plynu“.

Školní hajlování v Německu. Spolužákovi vyholili do vlasů hákové kříže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Zemským politikům v Sasku přidělává vrásky na tváři radikální středoškoláci, kteří se s chutí hlásí k myšlenkám Adolfa Hitlera. Saský ministr školství Christian Piwarz (CDU) o tomto neblahém trendu informoval své kolegy. Přidal seznam 149 případů „s pravicově extremistickým pozadím“, které zahrnují i pokřikování „Zastřelte toho černocha!“ „Ty, Žide, bys měl zplynovat!“, „Sieg Heil“ a školáci zvedající pravici k nacistickému pozdravu během návštěvy jednoho z nacistických koncentračních táborů.

Zemský kriminální úřad v Sasku projednává dalších 122 případů jako možné trestné činy.

Počet extremistických činů navíc podle dostupných dat narůstá. V roce 2019 jich bylo zaznamenáno 73, takže v roce 2023 čísla ukazují víc než dvojnásobný nárůst.

„Například 13. ledna tři žáci devátých tříd ve Flöha urazili studenta s migrantským původem jako ‚černé prase‘. Skandovali ‚Zastřel toho černocha!‘,“ doplnil k tématu deník Bild. Seznam obsahuje desítky případů dokumentujících předvádění Hitlerova pozdravu, malování či vyřezávání hákových křížů nebo run SS. Dva žáci osmé třídy z Brandis vyholili v září spolužákovi do vlasů dva hákové kříže.

Někteří žáci byli vyloučení ze škol, s rodiči dalších se úřady snaží vést debatu o odpovědné výchově.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Naši lidé se setkávají s hailováním Ukrajinců, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 15.02.2024 13:45:14
na ulicích. Vidíme bander party, banderovské vlajky. Jediná odpověď je, ale oni to Ukrajinci berou jinak. Kam taková benevolence může vést? Máme tu politiky, kteří Čechům vyhrožují nacistickými metodami.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…