Skupina Šuman přináší další únik od Andreje Babiše. Tentokrát jde o Čapí hnízdo. Audit nic nenašel, potvrdil, že je dotace v pořádku, uvedl šéf ANO

26.05.2017 13:50

Vzpomínáte si na nahrávky, na kterých Andrej Babiš diskutuje s dnes již bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem? Nahrávky se objevily na twitterovém účtu skupiny, která se skrývá pod označením Julius Šuman. Nyní Šuman uveřejnil audit k firmě Čapí hnízdo. Skupina Agrofert vzápětí reagovala a její závěry máme k dispozici a rovněž uveřejňujeme. ParlamentníListy.cz navíc hovořily s Andrejem Babišem, který uvedl, že audit nic nenašel, a potvrdil, že je dotace v pořádku.

Skupina Šuman přináší další únik od Andreje Babiše. Tentokrát jde o Čapí hnízdo. Audit nic nenašel, potvrdil, že je dotace v pořádku, uvedl šéf ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Recesistický průvod Svátek práce Andreje Babiše. Objevovala se hesla Ať žije kobliha, Výrobou uzenin k lepšímu zítřku nebo Agrofert- náš cíl a mávátka s motivem párků a koblih

Server ParlamentníListy.cz má k dispozici audit týkající se firmy Čapí hnízdo, která je zařazena v holdingu Agrofert, který teď spadá pod svěřenský fond Andreje Babiše. Ministerstvo financí jako dozorový orgán toku evropských dotací v roce 2016 vypracovalo zprávu, ze které vyplývá, že přidělení dotace z Evropského programu pro regionální rozvoj lze vnímat jako problematické. Zpráva o tom byla vypracována 6. května 2016.

Cílem auditu bylo prověřit, zda měla firma Čapí hnízdo nárok na evropskou dotaci ve výši 42,5 milionu korun. Auditoři tvrdí, že existuje podezření, že firma Čapí hnízdo a Agrofert tvořily v době čerpání dotace jednu hospodářskou entitu. Pokud by to byla pravda, pak by firma Čapí hnízdo neměla na evropskou dotaci nárok. Auditorům se to však nepodařilo prokázat nade vší pochybnost. Proč? Protože  auditoři směli podle práva prověřit jen žadatele/příjemce dotace. Rozšířit oblast vyšetřování mohou jen orgány Evropské komise. Pokud to udělají, teoreticky se jim může podařit prokázat, že Agrofert a Čapí hnízdo byly v době čerpání dotace jednou hospodářskou entitou.

Auditoři nicméně tvrdí, že „byla prokázána rodinná vazba vůči majiteli holdingu AGROFERT, kdy jediný akcionář AGROFERT HOLDING a.s. ing. Andrej Babiš vlastnil 100 % akcií holdingu a jeho dospělé děti a bratr jeho partnerky vlastnili akcie společnosti Farma Čapí hnízdo a.s.“

Babišovy děti měly vlastnit 40 % akcií společnosti. Podle doporučení Evropské komise je příbuzenský vztah mezi majiteli jednotlivých subjektů natolik silný, že lze tvrdit, že firmy Agrofert a Čapí hnízdo představovaly v rozhodné době jednu hospodářskou entitu.

„Je proto nezbytné posoudit, zda žadatel není partnerským podnikem či propojeným podnikem ve smyslu čl. 3 odst. 2 a 3 přílohy doporučení Komise o definici mikropodniků, malých a středních podniků (2003/361/ES),“ vzkazují auditoři Evropské komisi.

V závěru auditoři připomínají, že firmu Čapí hnízdo šetří i policie, a nelze vyloučit, že se závěry policie budou lišit od závěrů auditního orgánu. Police totiž může pracovat i s informacemi neveřejného charakteru, které mohou značně posunout pohled na celou kauzu.

Společnost IMOBA reaguje na zveřejněný audit Ministerstva financí ČR:
 
Společnost IMOBA reaguje na zveřejněný audit ministerstva financí na twitterovém účtu Julius Šuman k pseudokauze Farma Čapí hnízdo, která je dlouhodobě zneužívána v politickém boji proti bývalému vlastníkovi skupiny Agrofert Andreji Babišovi. Přestože se z důvodu probíhajícího vyšetřování společnost původně k celé věci vyjadřovat nechtěla, na základě nových skutečností, jsme se rozhodli zveřejnit naše stanovisko.
 
 
Auditoři ve všech zkoumaných oblastech hospodaření neshledali žádné pochybení v poskytnutí a čerpání udělené dotace. Auditní orgán mimo jiné konstatoval:
 
a) celkové certifikované výdaje auditovaného projektu jsou v celém rozsahu způsobilé,
 
b) auditovaná osoba , resp. FČH, neporušila podmínky výzvy č.4 k předkládání projektů v rámci prioritní osy 2. Cestovní ruch oblast podpory,
 
c) auditovaná osoba, resp. FČH, splnila podmínku výkonu podnikatelské činnosti minimálně dva roky a podmínku podnikání v oblasti cestovního ruchu.
 
Auditorský orgán pouze konstatuje, že nemůže vyvrátit ani potvrdit hypotézu, že auditovaná osoba tvořila v rozhodné době jednu hospodářskou entitu se společností Agrofert. Domníváme se, že na vině je skutečnost, že auditorský orgán ve vyšetřování nepokračoval, a nedokončil tak svoji práci. K tomu jsme také auditory ve svém stanovisku vyzvali, protože jsme přesvědčeni, že by se prokázalo, že v projektu Farma Čapí hnízdo proběhlo vše v naprostém pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…