Slovensko slavilo samostatnost. Slováci se ale příliš neradovali

01.01.2013 11:56

V Bratislavě se slavilo. Velkolepý ohňostroj přímo z Bratislavského hradu byl vyvrcholením oslav ve slovenském hlavním městě. Slovensko slavilo dvacet let samostatného státu. Na rozdíl od atmosféry před dvěma desetiletími byly ale ulice slovenské metropole poloprázdné a na oslavách se šetřilo. Serveru iDnes.cz to sdělil zvláštní zpravodaj.

Slovensko slavilo samostatnost. Slováci se ale příliš neradovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroj

Zatímco před dvaceti lety zpíval Slovákům Peter Dvorský, letos hrály na Hlavním náměstí jen slovenské skupiny a před Národním divadlem byl hvězdou Michal David.

Nebýt několika tisíc cizinců, kteří zaplnili centrum, bylo by hlavní město pusté a prázdné. Většina Bratislavanů totiž už tradičně trávila silvestrovský večer na slovenských horách. Ani těch několik málo, kteří se rozhodli oslav zúčastnit, prý nemělo na slavení tu pravou náladu.

"Těch dvacet let není špatných, ale ten příští rok, kdy se zvýšili daně a vláda musí škrtat, nebude vůbec lehký," svěřil se iDnesu.cz jeden Bratislavan středního věku. "Takže ano, máme co slavit, ale na nějaké velké oslavy to není," dodal.

Škrty byly vidět

Kromě ohňostroje byl původní program seškrtán kvůli úsporám. I to se podílelo na nezájmu Slováků oslavovat. Dvacet let od vzniku samostatného Slovenska tak připomněla pouze výjimečná tisková konference premiéra Roberta Fica a primátora Bratislavy Milana Fracnika.

Večer 1. ledna se ještě koná koncert v Redutě, na který jsou zvaní všichni poslanci a politici, kteří rozhodli o rozdělení Československa. Události se údajně nezúčastní první premiér samostatného Slovenska Vladimír Mečiar. A to podle serveru iDnes.cz proto, že Ivan Gasparovič sice udělí výjimečný počet vyznamenání, ale slovenským tiskem proběhla zpráva, že Mečiar mezi oceněnými nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…