Slzy u Jílkové: Žena spadla kvůli čtyřem tisícům dluhu až na samé dno

19.04.2013 4:41

Není to až tak ojedinělé, že se z půjčky 4000 korun stane desetitisícový dluh a nakonec nastane exekuce. Podobný zážitek popisovala zoufalá žena s invalidním důchodem v pořadu Máte slovo na ČT.

Slzy u Jílkové: Žena spadla kvůli čtyřem tisícům dluhu až na samé dno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková a její pořad Máte slovo

Žena původně dlužila 4000 korun, nakonec se ale její dluh vyšplhal na 50 tisíc. Původní dluh totiž banka prý předala advokátovi, ten zase jinému, nakonec došlo na soud a vyšla z toho tato více než desetinásobná částka.

Podle senátora Jiřího Dienstbiera to akorát ukazuje, že nemusí ani tak jít o osobu exekutora, ale spíše o špatně nastavená pravidla. „Je to nehorázné. Systém je špatně nastaven,“ vysvětloval Dienstbier. „Hlavním viníkem nejsou exekutoři, ale stát, který systém takto nastavil,“ dodal s tím, že pokud se ovšem exekutoři chovají férově.

S tím souhlasila i sama exekutorka Katarína Maisnerová, která také dorazila do pořadu. „Exekutoři by nemuseli být, pokud by nebyli dlužníci,“ říká jasně. Podle ní ovšem má stát nad exekutory přísnou kontrolu, a kdyby nebylo soudu, ani exekutor by nakonec nemohl nastoupit. „Někteří dlužníci jsou slušní a opravdu se do exekuce dostali svou tíživou situací,“ připustila Maisnerová.

„Já souhlasím s tím, že dluhy se mají platit, ale ten systém by neměl lidi likvidovat,“ podpořil ji Dienstbier. „To je pak naprosto neřešitelná situace pro člověka, který má nižší příjem,“ dodal.

Peníze na automobil zpronevěřili

To je bohužel i případ zmíněné ženy. Kvůli exekuci jí byl snížen invalidní důchod, pomalu nemá na nájem. Přitom prý vídá ve svém okolí rodinu Romů, která dostala dávky na koupi automobilu – 80 tisíc korun. Peníze však utratili za něco úplně jiného. „To byly peníze nás všech,“ stěžovala si žena.

Nakonec se jí prý rodina zeptala: „Neznáte někoho, kdo by nám napsal fiktivní kupní smlouvu na auto?“ Nad tím žena kroutila hlavou. „V čem já jsem horší a v čem jsem nezodpovědnější než tato romská rodina, která příspěvky dostává a dostávat bude?“ ptala se se slzami v očích. „Já za pár dní budu bezdomovec.“

Na to naštvaně zareagovala poslankyně za ODS Ivana Řápková, která má s problémy s některými Romy své zkušenosti. „Oni si jsou vědomi toho, že z nich ten dluh nikdo nevymůže. Oni jsou v podstatě nedotknutelní,“ popisovala. Z této strany prý ani není snaha něco řešit, pokud by začali dlužit. „Tahleta skupina lidí, ti vůbec neví,“ míní Řápková. „To, co říkáte, je trestný čin. Tam by měl nastoupit stát,“ zapojil se i senátor Dienstbier.

Takový případ ale není jediný. Moderátorce Michaele Jílkové začal popisovat svůj zážitek i starší senior. Jeden den objednal sadu hrnců od jedné firmy, druhý den objednávku zrušil. I když mu tvrdili, že to nevadí, nakonec po něm vymáhají dluh a hrozí mu exekuce. „To je inkvizice ve státě,“ zlobil se důchodce. „To je lumpárna, která nemá obdoby,“ dodal zoufale.


ReproFoto: ČT

Exekutor prý nic nezmůže

Podle Maisnerové to však není tak, že by za takové případy mohli právě exekutoři – spíše jde o soud. Vysoké dluhy jsou pak také často navýšeny o nemalou částku pro advokáty. „Exekutor nemá v moci říct: 'Já ti nepřiznám náklady',“ popisovala exekutorka praxi s advokáty. „Mně to nepřijde morální. Tak to řekněte soudu,“ dodala. Exekutor má prý takový postup nařízen a nezmůže nic.

Kdo na tom všem ale tedy vydělává? Jak popisoval jeden z hostů, někdy se děje, že si dva advokáti mezi sebou předají případ. A tím jim hned naskáčou odměny, zatímco dlužníkovi se zvedne dluh.

Podle Dienstbiera to také vyhovuje lidem, kteří hledají původně nízké dluhy – a následně na nich inkasují, když se pokuta u dopravního podniku vyšplhá na desetitisíce. „Byznys je to pro ty, kteří se živí vyhledáváním pohledávek,“ dodal senátor. Momentální situace je prý taková, že jsou akorát biti dlužníci i věřitelé. Ideální by bylo, kdyby se soudy zaměřily spíše na oddělování konkrétních případů. Pak by nemohly ani narůst vysoké odměny pro advokáty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…