Smyčka kolem Ivana Langera se prý stahuje. Ištvan se Šlachtou už kolem něj kroužili dlouho, zjistili jsme o tom více

13.10.2015 21:32

Vidkun. Jméno norského kolaboranta s nacisty Vidkuna Quislinga (čti Kislinga) dostala nejnovější operace Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. V jejím rámci policie zacílila především na někdejšího místopředsedu ODS a ministra vnitra Ivana Langera a jeho letitého finančního partnera – olomouckého podnikatele Ivana Kyselého. Ten mu v minulosti mimo jiné půjčoval peníze na realitní akvizice v Olomouci a po odchodu z aktivní politiky je pojí byznysové aktivity.

Smyčka kolem Ivana Langera se prý stahuje. Ištvan se Šlachtou už kolem něj kroužili dlouho, zjistili jsme o tom více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Všichni novináři si od úterního rána marně lámou hlavu, proč policejní akce dostala jméno po norském kolaborantovi. Není to ale vůbec složité, naopak až příliš jednoduché – Kisling rovná se Kyselý. A za Kyselým je skryt i hlavní cíl dosud nepříliš úspěšných lovců Jany Nagyové – Ivan Langer.

Po něm policie pase delší dobu, ale až do akce Vidkun bez hmatatelných výsledků. Nyní se aktuálně pokouší rozkrýt vazby mezi Langerem, Kyselým a spřízněnými policisty. Po domovních prohlídkách, které dnes proběhly, se hned podle několika zdrojů ParlamentníchListů.cz dají po nočních výsleších očekávat návrhy na vazbu. Langera zastupuje známý pražský advokát Tomáš Sokol, který hájí v kauze Nagyová bývalého šéfa vojenské rozvědky generála Ondreje Páleníka. Ten se zatím k případu nevyjádřil.

V souvislosti se zadržením Langera a Kyselého se spekuluje o možném stamilionovém „všimném“ za budování a prodej třetí největší solární elektrárny v České republice o výkonu téměř 30 megawattů v jihočeském Ševětíně. Na té se mimo jiné podílela společnost IES Recycling, spojovaná právě s Kyselým. Média převzala tuto zprávu od České televize. Jenže zprávy zevnitř policie mluví jasně: cílem je jednoznačně Langer. Nasvědčuje tomu i skutečnost, že policie neudělala domovní prohlídku v advokátní kanceláři, v níž dnes Langer pracuje a která se měla na prodeji elektrárny skupině ČEZ podílet. A potvrzují to i slova policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Ten dnes bez bližších podrobností řekl, že policie se státním zastupitelstvím poskytne bližší informace do tří dnů. Ministr vnitra Milan Chovanec pak řekl, že ne všechny informace, které se k případu v médiích objevují, se zakládají na pravdě.

To, že protimafiánský útvar Roberta Šlachty chystá šťáru, v níž by měl být klíčovým objektem Ivan Langer – ministr, který Šlachtu do funkce ředitele speciálního útvaru místo předchůdce Jana Kubiceho dostal a vydatně jej za jeho služby oceňoval, se mezi zainteresovanými lidmi z bezpečnostní komunity šušká už zhruba měsíc. A znám byl i krycí název. Vidkun.

Podle prvotních informací mělo ale zatýkání proběhnout dříve. Začalo však v den, kdy se měl Ivan Langer dostavit k pražskému městskému soudu, kde očekával kladný výsledek soudu ve sporu o přezdívku Íčko. Ta se na veřejnosti vžila poté, co deník Mladá fronta Dnes před delším časem napsal, že Langer měl být v kontaktu se skupinou lidí kolem mafiána Františka Mrázka a přezdívalo se mu Íčko.

Očekávaný pozitivní verdikt pro vlivného bývalého politika ODS zazněl. Ale bez Langera, kterého už měla od rána v práci policie. „To je klasický psychologický efekt od Šlachtových lidí. Těšil se na to, chtěl na veřejnosti odprezentovat, že byl médiem pošpiněn a soud mu dal za pravdu. Přesně takhle si to ale Šlachtovi lidé naplánovali,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý důstojník Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který nechtěl zveřejnit svoji identitu.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého jsou k případu silné indicie z korupčního jednání, podplácení a zneužití pravomoci veřejného činitele. „Úkony byly zaměřeny na jeden policejní útvar s celorepublikovou působností, spadající pod prezídium, a jedno krajské ředitelství,“ nechal se na tiskové konferenci slyšet Tuhý. Postup Šlachtových lidí pochválil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Jsem rád, že policie jde cestou, kdy se nebojí sáhnout do vlastních řad. Je to nepříjemné, ale ukazuje to, že vedení policie jde správným směrem,“ řekl ministr a dodal, že podnět k trestnímu stíhání uvnitř policie dala sama policie. Čímž nepřímo potvrdil, že je s průběhem operace seznámen důkladněji, než by mělo být u politika zdrávo.

O poznání zdrženlivější je dnes jinak výřečný olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Zásah sice potvrdil, ale na dotazy, kdo má být lapen, odpovědět odmítl. „Konkrétní místa ani osoby nekomentujeme,“ řekl pouze.

Policie zasahovala od úterních ranních hodin v Praze a v Olomouci. Podle informací ČTK policisté dělali domovní prohlídku v Langerově pronajatém bytě v pražské Pařížské ulici i jeho bytě v Olomouci a kolem 19. hodiny do něj přivezli za přítomnosti kamer i samotného Langera.

Ten podle některých informací zájem policie tušil nějaký čas. Podle dvou bývalých kriminalistů není proto vyloučeno, že zpráva o chystaném zátahu byla vypuštěna záměrně, aby se proto Langer a další lidé obraceli na svoje zdroje v policii. A detektivové, kteří podezřelé odposlouchávali, tak díky této taktice mohli získat další indicie pro vyšetřování, jež se v očekávání dalších informací a důkazy pro soudní řízení snažili doplnit dnešními domovními prohlídkami.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…