Sociální demokracie chce v čele sněmovny Zaorálka

10.06.2010 16:30

Přestože tři strany plánované vládní koalice daly opakovaně najevo, že předsedu sněmovny vyberou ze svého středu, poslanecký klub ČSSD navrhl svého kandidáta.

Sociální demokracie chce v čele sněmovny Zaorálka

Vypadá to jako boj s větrnými mlýny. Představitelé ODS, TOP 09 i Věcí veřejných se opakovaně vyjádřili, že Sněmovnu povede poslanec zvolený za jednu z těchto tří stran. Přesto poslanecký klub ČSSD oznámil, že schválil nominaci Lubomíra Zaorálka na funkci předsedy Sněmovny.

„Rozhodně nepřistoupíme na obchod: funkce za program," řekl úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že jako vítězi voleb by měl post předsedy Sněmovny sociální demokracii náležet. „ČSSD získala ve volbách 22 procent hlasů, to je nejvíce ze všech stran zastoupených ve Sněmovně, i proto přicházíme s vlastním kandidátem do vedení Sněmovny," řekl Sobotka. Zároveň ale odmítl, že by místo v čele Sněmovny byla strana ochotna vyměnit za programové ústupky.

Zkouška soudržnosti tvořící se koalice: referendum a poplatky

Politici rodící se vládní koalice sice původně hovořili o tom, že by sociální demokracie mohla pozici předsedy Sněmovny za určitých okolností získat, po včerejším jednání už ale zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných naznačili, že se přiklánějí spíš k tomu, aby v čele dolní komory parlamentu stál zástupce většiny ve Sněmovně.

Sociální demokraté se rozhodli otestovat také soudržnost rodící se vládní koalice tím, že předložili už nové Sněmovně sérii vlastních návrhů zákonů - o přímé volbě prezidenta, obecném referendu i zrušení poplatků u lékaře.

S jednáním o závěrech Bezděkovy komise se musí počkat až na vládu

Na zavedení přímé volby hlavy státu tlačí Věci veřejné a po dnešním jednání lídrů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných šéf občanských demokratů Petr Nečas oznámil, že na přímé volbě hlavy státu má vznikající koalice zájem a experti začnou připravovat konkrétní návrh.

K otázce průchodnosti reformy důchodového systému napříč politickým spektrem uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, že závěrečným materiálem Bezděkovy komise se budou pečlivě zabývat, ale zatím není možné jednat. Legitimitu vyzvat k jednání bude mít až vláda vzešlá z voleb, a ta zatím neexistuje.

 

Související:

Rodí se spor: Předsedou Sněmovny by měl být někdo z koalice, tvrdí Tluchoř 

John: Šéfem sněmovny nebude sociální demokrat, nemají na to 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…