Sociolog od Svobodných má radost: Roste šedý trh, to je skvělé

12.05.2013 17:32

Sociolog Petr Hampl přináší jednu pozitivní zprávu o české ekonomice – týká se stínové ekonomiky. Ta podle něj roste o deset procent. Není to ale tím, že by firmy přecházely z legálních zakázek na „šedé“, spíš prostě propouštějí.

Sociolog od Svobodných má radost: Roste šedý trh, to je skvělé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

„Podle před pár dny publikované studie roste stínová ekonomika o solidních 10 %,“ píše Petr Hampl na blogu iHNed.cz. „Nabízí se námitka, že se činnosti jen přesouvají z legální ekonomiky do šedé. Ale není tomu tak. Podniky nepřecházejí na zakázky bez dokladu, nýbrž je reálně ztrácejí. Lidé nezůstávají ve firmách načerno, ale jsou propouštěni. Růst se realizuje někde jinde,“ vysvětluje.

Následně se pokouší shrnout, co vše to znamená v praxi. „Potvrzuje se, že Češi jsou pracovití, podnikaví a poctiví. Na šedém trhu nezískáte zakázku tím, že někoho podplatíte nebo prosadíte nesmyslnou regulaci. Tam musíte nabízet opravdu službu, kterou někdo potřebuje. A zákazník vám musí věřit, že ho neokradete. Desetiprocentní nárůst znamená, že vznikly tisíce nových živností a neohlášených drobných podniků,“ vysvětluje sociolog ze Svobodných.

Dále se podle něj potvrzuje, že ekonomika je schopná raketového růstu – stačilo by snížit daně a zrušit regulace a hned by prý ekonomika ožila.

„Pozitivní je, že šedá ekonomika pomáhá nejvíc těm nejchudším, na které současná situace dopadá nejtíživěji. Služby bez faktury dodávají drobní instalatéři, ne konzultanti z korporací. A kdybychom se podívali, jaká auta jsou opravena načerno, budou to spíš renaulty a škodovky než Audi A8 bankovních manažerů a vysokých státních úředníků,“ dodává. Navíc je prý šedá ekonomika jedinou nadějí statisíců lidí, kteří jsou v současnosti bez práce.

„Šedá ekonomika je i zajímavým testem  české sociální demokracie. Pokud je stranou sympatizující s chudými lidmi, pak by měla podpořit její rozvoj. Pokud je stranou hájící zájmy bankéřů a ministerských úředníků, pak se jí bude snažit omezit,“ uzavírá Hampl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…